Jdi na obsah Jdi na menu

Legendární John Mayall zahraje v Praze!

17. 7. 2016

Live: John Mayall 

Datum: 02.03.2017      Místo: Divadlo Archa, Praha

004---john-mayall---the-bluesbreakers.jpgJohn Mayall (foto: Angelika Špicarová)

John Mayall, průkopník britské bluesové hudby, vystoupí 2. března v rámci svého turné „Livin' & Lovin' The Blues 2017” v pražském Divadle Archa.

John Mayall vydal své poslední studiové album „Find A Way To Care” v roce 2015. Letos vyšla druhá část legendárního koncertního alba „Live In 1967”. Vydání alba „Find A Way To Care” následovalo po Mayallově předešlé, kritikou nadšeně přijaté desce „A Special Life” z roku 2014. Je to - dle mnohých - jedna z nejlepších Mayallových nahrávek, včetně klasických alb „Bluesbreakers With Eric Clapton”, „A Hard Road” a „Blues From Laurel Canyon!”. Po více než padesát let je John Mayall průkopníkem bluesové hudby a plným právem se může pyšnit titulem Kmotr britského blues. V roce 2013 podepsal smlouvu s labelem Forty Below Records producenta Erica Cornea a od té doby zažívá pravou uměleckou a kariérní renesanci.

Tento revival pokračuje vydáním skvělého studiového alba nazvaného „Find A Way To Care”, které John Mayal a Eric Corne produkovali ve slavných nahrávacích studiích House Of Blues Studios ve městě Encino v Kalifornii. Corne o nové nahrávce říká: „Moc jsem na téhle desce chtěl, aby John hrál na klávesy. Je to jeden z nejlyričtějších, maximálně úsporných a nedoceněných hráčů na klávesy. Také jsme chtěli po úspěchu desky 'A Special Life' malou změnu a dechová sekce v několika skladbách nového alba byla velice zábavným zpestřením. Jestliže minulé album bylo fantastické, tak tohle je dokonce ještě o něco lepší.”

Na tomto albu John ve dvou písních hraje na harmoniku, další skladbu vystřihne v klasické kytarové podobě ve stylu Huberta Sumlina nebo Muddyho Waterse v jeho legendárním songu „Long Distance Call”. Johna na desce doprovodila jeho špičková kapela ve složení Rocky Athas (kytara), Greg Rzab (basová kytara) a Jay Davenport (bicí). Počátkem roku 2014 John Mayal a label Forty Below nadchli svět blues vydáním historického opusu Bluesbreakers, alba „Live In 1967”, na kterém hrají původní členové Fleetwood Mac - Peter Green, John McVie a Mick Fleetwood. Druhá část koncertní nahrávky vyšla letos.

001---john-mayall---the-bluesbreakers.jpgJohn Mayall (foto: Angelika Špicarová)

Hudební kariéra Johna Mayalla trvá už více než padesát let. Nejdůležitější pro jeho tvorbu byla druhá polovina šedesátých let dvacátého století. V té době založil a vedl skupinu John Mayall & The Bluesbreakers, která se stala líhní začínající britské rockové scény. Poté, co v roce 1966 vydal dnes velmi ceněné album „Bluesbreakers With Eric Clapton”, zakládá Eric Clapton s Jackem Brucem a Gingerem Bakerem první superskupinu tehdejší doby - kapelu The Cream. V Bluesbreakers tehdy hráli pod vedením Johna Mayalla hudebníci, jejichž sláva měla teprve přijít. Peter Green, John McVie a Mick Fleetwood založili Fleetwood Mac. Andy Fraser vytvořil Free a Mick Taylor přestoupil do Rolling Stones.

Koncem šedesátých let, po komerčním úspěchu v USA, se John Mayall přestěhoval do Laurel Canyon v Los Angeles, kde se přidal k tamní bluesrockové a jazzrockové scéně. Jeho živé a téměř akustické album „Turning Point” získalo zlatou desku a píseň z tohoto alba „Room To Move” se stala rockovou klasikou. V sedmdesátých a osmdesátých letech hodně spolupracoval s Jonem Hisemanem z legendárních Colloseum, s Larrym Taylorem a Harveym Mandelem z Canned Heat. Svoji kariéru s Mayallem v té době začínal později velmi populární americký bluesman a kytarista Walter Trout.

V prosinci 2003 byl v Liverpoolu natočen a nahrán koncert k jeho sedmdesátým narozeninám, na kterém účinkuje John Mayall se svými starými přáteli - s Ericem Claptonem, Mickem Taylorem a Chrisem Barberem. V témže roce BBC odvysílala hodinový dokument o Johnově životě a kariéře s názvem „Godfather Of British Blues”. V roce 2005 uděluje britská královna Johnu Mayallovi Řád britského impéria. V říjnu 2008 po vydání svého padesátého šestého alba „In The Palace Of The King” a úspěšném celosvětovém turné neochotně oznamuje své rozhodnutí vzít si pauzu na dobu neurčitou a rozpouští své Bluesbreakers. Od té doby koncertuje vzhledem ke svému věku spíše sporadicky. John Mayall je živoucím důkazem toho, že i v osmdesáti dvou letech se dá hrát blues plné energie, které baví a zajímá diváky po celém světě.

Vstupenky na pražský koncert Johna Mayalla jsou k dispozici v pokladně Divadla Archa, na webu divadloarcha.cz nebo v sítích GoOut.cz a Ticketpro za 990,- Kč.