Jdi na obsah Jdi na menu

Legendární rapper Yasiin Bey aka Mos Def vystoupí v Praze!

20. 3. 2014

Live: Yasiin Bey aka Mos Def

Datum: 27.03.2014                             Místo: Lucerna Music Bar, Praha

yasiinbeyakamosdef_2014.jpgYasiin Bey aka Mos Def

Už jen několik dnů zbývá do pražské premiéry legendárního newyorského rappera, herce a aktivisty, který si říká Yasiin Bey aka Mos Def nebo taky Dante z Brooklynu. Zbystřili jste? To je dobře, protože to bude opravdu zásadní událost, ať už máte rádi uvědomělý hip hop nebo ne, tohoto génia slova byste si 27. března rozhodně neměli nechat ujít. Mos Def píše historii rapu už od roku 1996, kdy vydal první singl “Universal Magnetic“, takže jestli má někdo nárok na hlášky jako „čistý hip hop“, „klasika všech klasik“ nebo „nejvíce spontánní rapper světa“, tak je to právě on. A vůbec nevadí, že je tak trochu mimo hlavní proud, který do zblbnutí rotuje na mainstreamových televizích. Právě naopak! Yasiin Bey, jak si dnes Mos Def říká, je absolutní definicí b-boye a dodnes jeden z nejuznávanějších freestyle rapperů na světě. Místo svých kolegů v rapu, kteří kupují firmy na limonády a propagují konzumní pozlátka, ale Mos jde trochu jinou cestou – raději si koupil knihkupectví a zapojuje se do různých sociálně a politicky angažovaných projektů. Jako třeba loni když před kamerou britského deníku The Guardian ukázal sám na sobě, jaké drsné jsou postupy doktorů, když vězeň v Guantanamu odmítá jíst. Mos Def má sice s kamerou velké zkušenosti (mohli jste jej vidět nejen ve výborném hudebním dokumentu Dave Chapelle´s Blockparty, ale také ve filmech Stopařův průvodce po galaxii,Loupež po italsku,Prosím přetočte,Cadillac Records, The Woodsman,Něco, co stvořil Bůh nebo v duetu s Brucem Willisem ve snímku 16 bloků), přesto tento dokument o praktikách v Guantanamu je o dost silnější kafe než hollywoodské limonády. Upřímně nás nenapadá jiná americká celebrita, která by do něčeho takového šla na vlastní kůži.

Pokud jste kdy přičichli k hiphopu, s největší pravděpodobností vás neminuly desky Black On Both Sides, The New Danger, True Magic, The Ecstatic nebo Black Star, což je naše neméně oblíbené duo Mos Def & Talib Kweli. Ať už totiž Yasiin vydává pod jakýmkoliv jménem, vždy se jedná o lahůdkové kousky. Dejte si teď hned alespoň pár klasik, jako jsou hity “Mathemathics“, “Ms.Fat Booty“, “Hip Hop“,“Ghetto Rock“, “Sex, Love & Money“, “Auditorium“, “Travellin’ Man“, “Definition“, “RE: DEFinition“, “Respiration“ nebo třeba “The Love Song“. Pokud je opravdu absolvujete, hodně bych se divil, že ještě nejste rozhoupaní a nažhavení na koncert, který se přesunul z října loňského roku na čtvrtek 27. března.

Místem konání samozřejmě zůstává pražský Lucerna Music Bar, kde probíhá i celá hudební série Boombox. Ta za svou již sedmiletou existenci velmi slušně předhání populární trendy a přiváží vám do Prahy to nejzajímavější z hiphopu i příbuzných žánrů, jako jsou grime, trap nebo dubstep a to ještě dlouho předtím, než domácí mainstream vůbec zaregistroval jejich existenci.

„Mos Def se předloni objevil na Hip Hop Kempu a přitančil měsíční chůzí jak Michael. S duší na dlani jak básník svojí generace“, vypráví Affro, který je programovým mozkem Boomboxu i Kempu. „Nasekal old school flow, naložil poctivý rapy a procítěnými zpěvy chytil za srdce. Úplně změnil význam termínu „charizma“. Profeeloval to jak král králů“, dodává. Teď se konečně vrátí do Čech a to do prostředí, které je mu přirozeně bližší. V intimním prostředí na kruhovém parketu Lucerna Music Baru se kruh uzavře. Ve čtvrtek 27. března se tam odehraje Supermagická záležitost, o kterou určitě nechcete přijít.

Vstupenky jsou k dispozici na pokladně Lucerna Music Baru za 650,- Kč, v předprodejních sítích Ticketportal, Ticketpro, Eventim a Ticketstream navýšené o poplatek prodejce. Vstupenky jsou k dostání také online přímo na klubových stránkách www.musicbar.cz.