Jdi na obsah Jdi na menu

Lenka Dusilová a Baromantika se chystají na pražský křest!

28. 10. 2014

Live: Lenka Dusilová a Baromantika

Datum: 02.11.2014                                           Místo: Divadlo Archa, Praha

lenkadusilovabaromantika2014.jpgLenka Dusilová a Baromantika (foto: Adam Holý)

Na sklonku září vydané nové, spoluautorské album Lenky Dusilové s kapelou Baromantika (tedy s Beatou Hlavenkovou, Patrickem Karpentskim, Viliamem Bérešem a Martinem Novákem) „V hodině smrti” sklízí zasloužený úspěch u fanoušků i hudebních kritiků, z nichž se jej mnozí nebojí označit za jednu z nejlepších tuzemských nahrávek roku. Skvělé ohlasy vzbuzují i koncerty aktuálního turné, v jehož rámci Dusilová a Baromantika už brzy zavítají také do metropole, kde novinku slavnostně pokřtí. Stane se tak možná trochu příznačně na Dušičky, tedy v neděli 2. listopadu v Divadle Archa a asistovat u toho budou i hosté alba David Koller, Dan Bárta a Justin Lavash.

„Máme za sebou první část turné, povýšili jsme Hodinu smrti ve zvukově dokonalém brněnském klubu SONO společně s kapelou Květy, v Jablonci jsme bouchli španělské bublinky od španělského fanouška a potěšili fanoušky i v Havířově, Opavě, Plzni a Košicích. Koncerty jsou nabušené emotivní hudbou, kapela je jako jedno tělo a nové věci je radost hrát. Vrcholem turné je pro nás koncert 2. listopadu v pražském Divadle Archa. Naše hudba bude vkusně podpořená krásnými světly lightdesignera Filipa Bruthanse a těšíme se, že si zahrajeme s našimi milými hosty. Dobrá příležitost slyšet současnou Baromantiku živě neb všechno je tak pomíjivý,”láká Lenka Dusilová na pražský křest.

Co se setlistu týče, můžeme se těšit - jak už napověděli dosavadní zastávky turné - i na starší Lenčiny písně v nových úpravách. Základem bude ale zcela logicky novinka „V hodině smrti”. Ostatně aby ne, když ve valné většině recenzí nejde její hodnocení pod 90%.

„Je nutné a dobré album pozorně poslouchat, vnímat a nechávat prostupovat vlastní myslí. Na konci takového procesu vznikne silný umělecký, téměř až duchovní prožitek,” píše o „V hodině smrti” například Jaroslav Špulák v recenzi na Novinky.cz a Jarda Konáš z magazínu Headliner dodává: „Lenka Dusilová zpívá nádherně, suverénně a její hlas desku táhne. V kombinaci s vrstevnatou, na střídačku dramatickou a melancholickou hudební stránkou je to velmi lahodný koktejl, který výrazně vybočuje nad zbytkem letošních českých desek.”

O to výjimečnější zážitek pak lze očekávat od samotného pražského křtu, potvrzuje to i redaktorka webu Mestohudby.cz, která zrecenzovala první křest „V hodině smrti” 8. října v Brně mimo jiné těmito slovy: „Lenčina spolupráce s Beatou Hlavenkovou, Viliamem Bérešem, Patrikem Karpentskim a Martinem Novákem přináší vyrovnanost a neskutečné souznění, zřejmě nejen muzikantských duší.... Jedná se opravdu o neobyčejný zážitek a některé věci na nahrávku prostě přenést nejdou.”

Jak vidno, Lenka Dusilová a Baromantika jsou ve vrcholné formě a jejich pražský koncert 2. listopadu v Divadle Archa se tedy rozhodně nesluší propásnout.

Vstupenky za 350,- Kč + případné poplatky jsou k dispozici online, v pokladně divadla a v síti Ticketpro.

Pořadatel: www.divadloarcha.cz