Jdi na obsah Jdi na menu

Lipo otevírá téma duševního zdraví v nové videoklipové road movie

12. 8. 2024

lipo.jpgLipo (foto: Angelika Špicarová)

Lipova dosavadní tvorba byla zajímavá tím, že stála široce rozkročená nad řadou hudebních stylů a tematicky se pohybovala od sociálních, angažovaných textů až k rádiovým hitům. Nová píseň „Až k nám přijde tma” se spíše obrací k popovému soundu. Nebyl by to ale liberecký básník před mikrofonem, kdyby hitový potenciál skladby v klipu neobohatil o přesah do současné problematiky. Tento přístup mu umožnil i fakt, že je zároveň režisérem videa.

„Chtěl jsem zvoleným příběhem nenásilně poukázat na téma duševního zdraví. Všimnul jsem si, že to je věc, se kterou se potýká řada mých přátel a nejde tu debatu smést ze stolu s tím, že se jedná pouze o nějaký povrchní trend. Obzvlášť mladí lidé za poslední roky čelili výzvám a tlakům, jež do té doby nepoznali.”

Děj videoklipu sleduje cestu dvojice opuštěnou krajinou. Ze samotného příběhu je brzo patrné, že hlavní ženská postava, kterou si zahrála talentovaná herečka Diana Dulínková, nechává něco tíživého za sebou. Lipo k volbě žánru a umělecké inspiraci říká:

„Mám odjakživa rád žánr road movie. Ten nenadálý únik a neustálý pohyb, který přináší změnu, ať už nakonec bude jakákoliv. Inspiroval jsem se u snímků jako jsou ‚Thelma a Louise’ nebo třeba ‚Klepání na nebeskou bránu’, které mám sám moc v oblibě. Točili jsme jeden celý den v německém Sasku, kde jsme pro naše potřeby objevili skvělé lokace.”

Hostuje zde mladý zpěvák Jan Braun, jehož si posluchači mohou pamatovat z Lipovy písně „Salome”. Balada o osudové lásce dosahuje k jednomu milionu zhlédnutí na YouTube a stala se pevnou součástí Lipova koncertního repertoáru. To, že naprosto odlišné hlasy obou interpretů k sobě skvěle pasují, dokazuje i tato píseň.

Song produkoval Ondřej Turták alias ODD, který stojí za poslední deskou Kateřiny Marie Tiché. V tomto případě však vsadil na zajímavou kombinaci tanečního soundu a retro kytar, jež ve výsledku evokují uvolněnou letní atmosféru. Společně s Lipem v současnosti pracují na jeho páté sólové desce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář