Jdi na obsah Jdi na menu

Mogwai přivezou do České republiky nový repertoár!

28. 9. 2017

Live: Mogwai                           Support: Sacred Paws

Datum: 31.10.2017                                            Místo: Roxy, Praha

mogwai_2017.jpgMogwai (foto: Brian Sweeney)

Skotští post-rockeři Mogwai neusínají ani po dvou desítkách let na vavřínech. Po veleúspěšném soundtracku „Atomic” k seriálu BBC, čtveřice vydala devátou řadovou desku nazvanou „Every Country’s Sun” a vyjíždí na turné, v jehož rámci zavítá 31. října do pražského klubu Roxy.

Od doby, kdy po Glasgow sami vylepovali plakáty na první koncerty, uběhlo dvaadvacet let. A i když jim označení post-rockerů nikdo neodpáře, sama kapela se po celou dobu snažila ze žánrové škatulky vymanit. Ve svých téměř bezvýhradně instrumentálních nahrávkách nikdy neváhali experimentovat s možnostmi využití nástrojů a nových technologií, posluchače dokážou dodnes překvapovat i držet v napětí. Navíc bylo vždy jisté, že přes určitou ponurost skladeb má skotská formace značný smysl pro humor, což dokazuje v titulech svých kusů nebo na sociálních sítích.

To vše činí z Mogwai jeden z nejzajímavějších britských undergroundových počinů, přestože kapela stojí za hudebním doprovodem i značně komerčních projektů. Jejich skladby zní ze seriálů „Sex ve městě”, „Znovuzrozeni”, filmu „Fontána”, dokumentu o fotbalistovi Zidanovi a nejnověji i v dokumentu Leonarda DiCapria „Before the Flood”, na kterém se podíleli s Trentem Reznorem a Atticusem Rossem z Nine Inch Nails.

V loňském roce okupovali TOP 20 britských hitparád se svým soundtrackem k dokumentu BBC „Atomic: Living in Dread and Promise” mapujícímu historii jaderného zbrojení. V rámci šňůry k promítání snímku odehráli několik koncertů, včetně japonské Hirošimy. Svůj čas však věnují také mladým talentům ve svém vydavatelství Rock Action.

Fanoušci skupiny dobře vědí, že Mogwai trávili nějakou dobu v proslulých studiích Abbey Road, kde mástrovali deváté řadové album nazvané „Every Country’s Sun”. Po patnácti letech znovu spolupracují s producentem Davidem Fridmannem, který stojí také za deskou „Rock Action” (2001). Na závěr letošního roku tak přidávají ke svým kritiky oceňovaným nahrávkám „Young Team”, „Come on Die Young” nebo „Happy Songs for Happy People” novinku, natočenou ve Fridmannově Tarbox Road Studios v New Yorku.

Je tak více než pravděpodobné, že se 31. října dočkáme značné ochutnávky nového repertoáru v příjemném klubovém prostředí Roxy.

Vstupenky na pražský koncert Mogwai jsou k dispozici za 890,- Kč v předprodejních sítích GoOut.cz a Ticketpro.