Jdi na obsah Jdi na menu

Na Pražském hradě se bude hrát blues, přijede Dr. John!

1. 6. 2015

Live: Dr. John

Datum: 06.08.2015      Místo: Terasa Jízdárny Pražského hradu, Praha

dr.john2015.jpgDr. John (foto: Nonesuch Records - Michael Wilson)

Již třetí rok po sobě budou pokračovat letní koncerty pořádané Správou Pražského hradu. Letos se ale bude hrát jen blues. Ve Španělském sále vystoupí 20. července mladý texaský kytarista Gary Clark Jr. a na terase Jízdárny zahraje 6. srpna slavný neworleánský pianista a držitel šesti cen Grammy Dr. John.

Dr. John, šestinásobný držitel Grammy a člen Rock'n'rollové síně slávy, představuje jak ztělesnění neworleánské hudební tradice, tak i jednu z ikon americké kultury. Svoji hudební dráhu začal v 50. letech minulého století. V 60. letech se Dr. John přesunul na západ USA, kde se stal velmi poptávaným studiovým hudebníkem.

Hrál na deskách dua Sonny and Cher, Van Morrisona nebo Arethy Franklin. V té době také začala jeho sólová dráha, kdy vydal desku „Gris-Gris”. Na ní poprvé představil hudebnímu světu svůj unikátní mix rhythm & blues, funku, psychedelického rocku, voodoo mystiky a kreolských kořenů.

K dalším vrcholům jeho kariéry patří album „Sun, Moon and Herbs” z roku 1971 a o dva roky později „In the Right Place”. Kromě šesti cen Grammy (zatím poslední z roku 2008 za nahrávku „City That Care Forgot” a 2013 za desku „Locked Down” spolu s Danem Auerbachem z The Black Keys) získal dalších šest nominací na toto ocenění.

Po hurikánu Katrina, který zasáhl New Orleans, se aktivně angažoval v nejrůznějších benefičních koncertech a nahrávkách. V roce 2007 byl také uveden do Louisianské hudební síně slávy a Bluesové síně slávy. Před dvěma roky získal čestný doktorát Tulane Univerzity v New Orleans. Nahrávku „Ske-Dat-De-Dat…The Spirit Of Satch” vydal Dr. John loni 19. srpna jako poctu legendě neworleanské hudby Louis „Satchmo” Armstrongovi. Na desce se objevuje třináct klasických skladeb z celé padesátileté hudební dráhy tohoto legendárního zpěváka a trumpetisty - spolu s hosty jako Bonnie Raitt, Ledisi, McCrary Sisters, Anthony Hamilton, Shemekia Copeland, Blind Boys of Alabama nebo Dirty Dozen Brass Band.

Vstupenky jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro za 900,- Kč a 1200,- Kč.

Web: kulturanahrade.cz