Jdi na obsah Jdi na menu

Praha se vydá do krajiny snů s Juliannou Barwick!

6. 7. 2016

Live: Julianna Barwick             

Datum: 01.09.2016                       Místo: Palác Akropolis, Praha

julianna-barwick-2016.jpgJulianna Barwick (foto - zdroj: Palác Akropolis)

Americká hudebnice Julianna Barwick bude hostem prvních poprázdninových Music Infinity. Do Paláce Akropolis přiveze 1. září svoji delikátní snovou hudbu na pomezí ambientu, new age a intimního folku.

Rodačka z Louisiany usazená momentálně v Brooklynu patří mezi nejvýznamnější postavy současné experimentální hudby a vydává na prestižních značkách Asthmatic Kitty a Dead Oceans. V Praze představí svůj aktuální opus „Will”.

Smyčky, neobvyklé efekty a éterický vokál, to jsou poznávací znaky americké ambientní písničkářky Julianny Barwick. Díky deskám jako „The Magic Place” a „Nepenthe” stanula v čele proudu současných experimentálních hudebníků, kteří těží z moderních nahrávacích technik, ale jejichž muzika má zároveň kořeny ve folkové tradici.

Julianna Barwick vyrůstala na venkově na americkém jihu a za svůj iniciační moment na cestě k hudební kariéře považuje zážitky z kostelního sboru. Tóny rezonující stěnami chrámu se jí natolik zapsaly do paměti, že když o několik let později experimentovala s kytarou a smyčkami, napadlo jí ponořit nahrávky do efektu, který evokuje akustiku kostela.

Materiál z jejího prvního alba „Sanguine” vydaného vlastním nákladem v roce 2006 zní jako křehké balady uvězněné v neprostupné mlze. Následující EP „Florine” pracuje s drženými tóny a vrstvenými vokály, které nabírají bezmála gospelových rozměrů. Remixování Radiohead či společný projekt s japonskou hudebnicí Ikue Mori zavedl Juliannu Barwick do náruče labelu Asthmatic Kitty, který provozuje písničkář Sufjan Stevens. V roce 2011 zde vydává album „The Magic Place”, kolekci kouzelných ambientně-folkových skladeb, které jí pomohly získat posluchače i mimo sféru experimentální hudby. O dva roky mladší album „Nepenthe” spojilo umělkyni, která obvykle pracuje sama, s pěveckým sborem, smyčcovým sextetem či producentem Alexem Somersem. Barwick desku točící se kolem tématu smrti a zármutku následně představila na společném turné se Sigur Rós.

Novinka „Will” vydaná letos v květnu na značce Dead Oceans (Tallest Man on Earth, Destroyer, Califone) je znovu čistě sólovým počinem. Neobvyklé na ni ale je, že vznikala na cestách a zachycuje proto roztěkanost člověka v pohybu. Jestli se na minulých deskách Julianna vyžívala v barokní opulenci, tentokrát přišel čas na uměřenost a minimalismus. Někdy stačí jediná smyčka klavíru či syntezátorového motivu, do nichž vplétá svůj hlas. „Na první poslech se zde všechno zdá malé, skromné a intimní, ale když se do hudby ponoříte, vyjeví se vám celý vesmír, v němž se lze ztratit.” Napsal o desce Pitchfork a další média se shodují, že jde o jednu z nejlepších ambientních nahrávek roku. Julianna Barwick ji přijede představit 1. září do Paláce Akropolis.

Vstupenky na pražské vystoupení Julianny Barwick jsou k dispozici na webových stránkách palacakropolis.cz a GoOut.cz nebo v síti Ticketpro za 280,- Kč. Na místě v den koncertu budou lístky za 350,- Kč.

Web: palacakropolis.cz