Jdi na obsah Jdi na menu

PSÍ VOJÁCI hrají jinak než všechny kapely světa!

4. 1. 2013

Live: Psí vojáci

Datum: 16.01.2013          Místo: Mersey Music Club, Brno

psi-vojaci-660x320.jpgObrázek - zdroj: muzika-komunika.blogspot.com

psi_vojaci.jpgPřed patnácti měsíci se kapela Psí Vojáci znenadání stáhla z hudební scény a svým stručným oznámením, že z osobních a zdravotních důvodů ukončuje činnost, mnohé zaskočila. Proto je potěšující zprávou, že kapela začala opět koncertovat od prosince roku 2012. Navíc vystupuje v prapůvodní sestavě, v jaké byla roku 1979 založena. Po boku zpěváka a klávesisty Filipa Topola se tedy objeví bubeník David Skála a baskytarista Jan Hazuka.

Psí vojáci poprvé veřejně vystoupili už v roce 1979 na IX. Pražských jazzových dnech a vzápětí se stali předmětem zájmu Státní bezpečnosti. Bylo jim tehdy pouhých 13 let. Filip Topol byl u svého prvního výslechu ještě ani neměl občanský průkaz. Skupina nemohla veřejně vystupovat a účastnila se jen soukromých undergroundových akcí (jako například Na hrádečku u Václava Havla). Během několika let skupina prošla změnami stylu i obsazení. Zpočátku textařsky spolupracovala s Filipovým bratrem Jáchymem, později začal skládat texty sám Filip. Od poloviny 80. let kapela vystupovala pod krycím názvem P.V.O. (Psí vojáci osobně) a její domovskou scénou se stal pražský Juniorklub Na Chmelnici (nyní působící v Paláci Akropolis).



Po roce 1989 se Psí vojáci stali oblíbenou koncertní atrakcí a kromě klubových koncertů se účastní i řady festivalů. Podnikli klubová turné po Maďarsku, Rakousku, Německu a Holandsku, představili se na festivalech v Belgii a ve Francii. Jejich písně byly použity ve filmech (Žiletky režiséra Zdeňka Tyce, kde si Filip Topol zahrál hlavní roli), podíleli se i na scénické hudbě k několika divadelním představením.

„V Psích vojácích bylo vždycky něco punkovýho. Pankáče oslovujeme jiným způsobem, než skutečně punkový kapely, ale mám za to, že s tím, co oni cítí, máme hodně společnýho.“ (Filip Topol v rozhovoru pro Rock & Pop 11/99)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář