Jdi na obsah Jdi na menu

Shilpa Ray se objeví s novým albem v Praze!

6. 9. 2017

Live: Shilpa Ray & her band

Datum: 23.10.2017     Místo: Futurum Music Bar, Praha

shilpa-ray.jpgShilpa Ray (foto: Angelika Špicarová)

Newyorská diva indického původu Shilpa Ray se vrátí do Prahy s novou deskou „Door Girl”. Vystoupí se svou kapelou 23. října ve Futurum Music Baru.

Shilpa Ray u nás prvně zpívala v roce 2013 jako host pražského koncertu Nicka Cavea & The Bad Seeds, vloni se představila také jako hlavní hvězda festivalu Beseda u Bigbítu. Podněty pro zmíněnou novinku „Door Girl” její protagonistka nasbírala v letech, kdy pracovala jako trhačka lístků v klubu Pianos na Lower East Side. Na základě tamních zkušeností komentuje s vrozenou břitkostí a odvahou společensko politické dění v Americe, tentokrát - vzhledem k událostem v posledních měsících - ještě ostřeji než kdy dříve. Patřičně břitký je rovněž zvuk nahrávky, harmonium totiž zůstalo výjimečně stranou a Shilpin naléhavý intenzívní zpěv ženou dopředu hutné rockové podklady její nové doprovodné skupiny. Ve svých písních i nadále reflektuje neoblomně feministické a antirasistické postoje, přičemž nezapomíná na podvratný smysl pro humor a ironii.

Shilpa Ray vyrůstala v New Jersey v rodině indických imigrantů, ale jako své hudební vzory uvádí The Velvet Underground, Patti Smith nebo Blondie či Dresden Dolls. Její první kapela Beat the Devil se rozešla krátce po vydání debutového alba v roce 2006. Již tehdy překvapovala neobvyklým zakomponováním indického harmonia do ostře rockového a temně bluesového výrazu skupiny. Na harmonium se stejně jako na klavír učila již od svých šesti let, tradičně zaměření rodiče své dceři však jinak západní hudbu a vůbec západní kulturu vyloženě zakazovali. Dařilo se jim to však jen do chvíle, kdy Shilpa poprvé slyšela The Velvet Underground, to jí bylo třináct, a rozhodla se stát rockovou zpěvačkou. Potají se začala líčit na gotičku a od starších kamarádů nasávala nahrávky The Cramps, Stooges nebo Joy Division. Ten vlak se už nedal zastavit. Jakmile Shilpa dosáhla osmnácti let, přestěhovala se za Hudson do New Yorku, chvíli zkoušela prorazit jako sólistka pouze s harmoniem, ale zformovat kapelu bylo buď jak buď nevyhnutelné.

První výraznější úspěchy se ovšem dostavily až s projektem Shilpa Ray and Her Happy Hookers, jenž založila po přemístění z Manhattanu do Brooklynu, hlavně s jeho druhým albem „Teenage and Torture”, vydaným u známého newyorského labelu Knitting Factory Records v roce 2011. Poté začala koncertní spolupráce s Nickem Cavem, kterou doprovodila společná nahrávka - píseň Kurta Weilla a Bertholda Brechta „Pirate Jenny”, známá z Třígrošové opery (nebo Žebrácké, chcete-li - záleží jaký překlad znáte). Ta se objevila na kompilační desce „Son of Rogues Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs and Chanteys”. Shilpa Ray zde za doprovodu Nicka Cavea a Warrena Ellise exceluje, jejich příspěvek patří k vrcholům kolekce, na níž se objevili také Iggy Pop, Patti Smith, Keith Richards, Tom Waits, Macy Gray, Marc Almond, Shane MacGowan, Akron/Family a mnoho dalších včetně Michaela Giry ze Swans.

Nick Cave ve schopnosti a talent Shilpy Ray opravdu věří, což dokumentuje nejen čtyřpísňové EP „It's All Self Fellatio”, jež v roce 2013 vyšlo u příležitosti jejich společného turné u Caveova labelu The Bad Seed Ltd., ale také spousta pochvalných zmínek, co australská ikona o své svěřenkyni utrousila v tisku: „Shilpa Ray? One of the most phenomenal things I've seen in a long time. She's going to be huge.” Toto tvrzení o dva roky později zpečetilo album „Last Year's Savage” (2015). To nejnovější, „Door Girl”, vyjde letos 22. září. Shilpa Ray jej doprovodí rozsáhlým světovým turné, které nemine ani Českou republiku.

Vstupenky na pražské vystoupení za 300,- Kč + poplatky jsou k dispozici přes GoOut.cz a futurum.musicbar.cz nebo v předprodejních sítích Ticketpro a Ticketportal. Na místě v den koncertu budou lístky za 400,- Kč.