Jdi na obsah Jdi na menu

Slavná americká písničkářka Joan Baez vystoupí v pražské Lucerně!

4. 4. 2014

Live: Joan Baez

Datum: 16.10.2014                                        Místo: Lucerna-Velký sál, Praha

joanbaez_2014.jpg

Na pódium pražské Lucerny se vrátí 16. října proslulá americká písničkářka Joan Baez. Umělkyně, která se svojí hudbou po celý život angažovala proti válkám i nejrůznějším totalitním režimům a která se do paměti tuzemského publika spíše než vztahem s Bobem Dylanem zapsala veřejnou podporou Charty 77 a dlouholetým přátelstvím s Václavem Havlem.

Svůj blízký vztah k Čechům a podporu okupovanému českému národu vyjádřila Baezová již v roce 1976 protestem proti uvěznění členů skupiny Plastic People Of The Universe. O dva roky později během svého koncertu ve Wembley připomněla sovětskou okupaci Československa a zastala se československých politických vězňů.

Václava Havla přijela zpěvačka poprvé navštívit v červnu 1988, o rok později ho jako svého "nosiče" kytary propašovala do zákulisí Bratislavské lyry, která byla obšancována StB. "Nechtěl jsem, aby mě StB sebrala před koncertem, tak jsem si vymyslel, že jí budu dělat bedňáka. Nosil jsem jí tu kytaru, a to mě skutečně zachránilo", vzpomínal později Havel.

Joan Baez na tomto vystoupení otevřeně podpořila Chartu 77, přivítala v publiku Václava Havla a jeho přátelé a na pódium uvedla zakázaného písničkáře Ivana Hoffmana, na což pořadatelé reagovali odpojením jejich mikrofonů.

Od pádu komunismu se Joan Baez vrátila do Prahy mnohokrát - ať již na svá samostatná vystoupení, na oslavu 70. narozenin Václava Havla, zahájení Fora 2000 nebo v listopadu 2009 na oslavu 20. výročí Sametové revoluce, kde si spolu s Václavem Havlem zapívali píseň We Shall Overcome / Jednou budem dál, která zazněla na Václavském náměstí i v roce 1989. Zatím naposledy se v Praze objevila v prosinci 2012, aby tu osobně pokřtila vydání svých knižních vzpomínek Můj hlas je dar a připomněla rok od úmrtí Václava Havla.

Do Prahy se Joan Baez vrátí v rámci evropské části turné, na kterém bude k zakoupení také její zbrusu nová CD kolekce Diamantes - kompilace nových koncertních nahrávek a reedice starších slavných skladeb.

Vstupenky na koncert Joan Baez jsou k dostání v předprodejní síti Eventim od 990,- Kč do 1790,- Kč.