Jdi na obsah Jdi na menu

Stiff Little Fingers předvedou v Praze zač je toho punk!

15. 10. 2015

Live: Stiff Little Fingers

Datum: 02.12.2015                         Místo: Futurum Music Bar, Praha

stiff-little-fingers-2014.jpgStiff Little Fingers (foto - zdroj: D Smack U Promotion)

Stiff Little Fingers vznikli v roce 1977 v Belfastu v Severním Irsku. Společně s kapelami jako Clash, Sex Pistols, The Jam, Buzzcocks, Undertones, Sham 69, Stranglers a dalšími stáli Stiff Little Fingers v popředí punkového hnutí.

Skládali písničky o svých životech, o problémech ve své zemi, jako byly „Suspect Device” a „Wasted Life”. V listopadu ’77 vydali tyto dvě skladby na svém labelu Rigid Digits a nahrávku poslali diskžokejovi BBC Radio One Johnu Peelovi, který je začal každý večer pouštět. Stiff Little Fingers si brzy svým osobitým stylem – kombinací politiky a osobních témat v textech, skvělými chytlavými melodiemi a upřímností a naprostou oddaností své hudbě získali mnoho fanoušků. V roce 1979 se stali první kapelou, která se dostala do UK top 20 albové hitparády s debutovým albem vydaným u nezávislé značky nazvaným „Inflammable Material”. Deska je kronikou vzteku a frustrace kapely během nepokojů v Severním Irsku a zároveň výzvou všem mladým, aby si vytvářeli svou vlastní realitu.

Během několika let se SLF vypracovali na skupinu, jejíž koncerty se staly opravdovým zážitkem. Jejich alba, každé svým vlastním způsobem, demonstrují vášeň a hněv kapely. V roce 1994 vydávají album „Get a Life”. Deska pomohla oživit zájem o SLF, stejně jako se rozrostlo množství skupin, které je citovaly jako svůj vliv - Bad Religion, Sugar, Rancid a Therapy, mimo jiné. V srpnu 2003 vydali Stiff Little Fingers své deváté studiové album „Guitar and Drum” s dojemnou hudební poctou kytaristovi a zpěvákovi Clash Joe Strummerovi nazvanou „Strummerville”.

Naživo se dnes kapela soustředí na nový materiál, ale nezapomíná ani na starší skladby, které je tolik proslavily. Jake říká: „Musíte najít rovnováhu. Problém s kapelou, jako je ta naše, je, že nechceme znít jako kabaretní číslo. Bylo by snadné vykřikovat – A tady je další stará pecka, kterou si pořád pamatujete! – Hodně starých písniček doprovází jásot publika. Každá skupina, která hraje stejně dlouho, tohle musí řešit.”

Stiff Little Fingers zúročili deset let společného hraní na dosud posledním albu „No Going Back”, s nímž se v loňském roce představili v pražském Lucerna Music Baru. Letos se do Prahy vrátí, tentokrát zahrají 2. prosince ve Futurum Music Baru.

Vstupenky za 380,- Kč jsou k dispozici na webu GoOut.cz. Na místě v den koncertu budou lístky za 480,- Kč.