Jdi na obsah Jdi na menu

Struny podzimu: Cameron Carpenter - varhany

23. 8. 2015

Live: Cameron Carpenter     

Datum: 25.10.2015                     Místo: Forum Karlín, Praha

cameron-carpenter-2015.jpgCameron Carpenter (foto - zdroj: strunypodzimu.cz)

Cameron Carpenter je nepřehlédnutelnou až kontroverzní „superstar”, ovšem s nezpochybnitelnou muzikálností a oslnivou technikou – jak rukou, tak nohou.

Umělec mění zažité představy o varhanách coby koncertním nástroji. Jeho na míru postavené digitální „cestovní” varhany, které přiveze i na svůj pražský koncert, „vysvobozují” nástroj ze zažitého sepětí s kostelním prostředím i repertoárem.

Varhany se těší označení „královský nástroj”, úžasný svou vícehlasostí, ovšem omezený svou imobilitou. Carpenter však loni v březnu na své poslední nahrávce „If You Could Read My Mind” a na koncertech v newyorském Lincoln Center představil monumentální verzi digitálního mobilního nástupce varhan z dílny stavitelů Marshall & Ogletree, která vznikala skoro 10 let a stála více než milion dolarů. Podle Carpentera nástroj úžasně kombinuje emocionální majestátnost katedrálních varhan a přízemnější čistotu menších „biografových” varhan (cinema organ) a hlavně mu umožňuje kdekoli na světě preludovat vždy na svůj nástroj.

Carpenter začal na varhany hrát ve 4 letech a jeho obrovský talent mu zajistil pověst zázračného dítěte, např. Bachův cyklus „Dobře temperovaný klavír” provedl jako jedenáctiletý. Ještě během středoškolských studií zvládl pro varhany upravit více než stovku zásadních děl včetně Mahlerovy 5. symfonie.

V roce 2006 absolvoval Juilliard School, měl za sebou řadu vlastních kompozic a vydal se na světové turné zahrnující Royal Albert Hall či lipský Gewandhaus. Je prvním varhaníkem, který získal nominaci na cenu Grammy za sólové album – bylo to hned za debut „Revolutionary” v roce 2008.

Carpenter nevídanou šíří svého repertoáru (od kompletního díla J. S. Bacha přes své kompozice a aranže až k filmové hudbě) a svým stylem vystupování může připomínat „rebely” klasické hudby, jakými ve své době byli Liszt, Paganini nebo Mozart.

Cameron Carpenter vystoupí 25. října v pražském Foru Karlín. Koncertovat bude 90 minut s přestávkou.

Vstupenky jsou k dispozici za 390,- Kč, 490,- Kč a 690,- Kč na webu strunypodzimu.cz a v předprodejní síti Ticketpro (ceny navýšené o poplatky prodejce). 

Web: strunypodzimu.cz