Jdi na obsah Jdi na menu

V červnu Prahu čeká divoká jízda s Balkan Beat Box!

14. 6. 2014

Live: Balkan Beat Box    Support: DJ Maken (Joint Venture Sound)

Datum: 26.06.2014                           Místo: Lucerna Music Bar, Praha

balkan-beat-box-2014.jpgBalkan Beat Box (foto - zdroj: musicbar.cz)

Ještě před nástupem letních prázdnin čeká Prahu pořádně divoká jízda. Do Lucerna Music Baru přijede 26. června izraelsko-americká kapela Balkan Beat Box pověstná svými divokými koncerty. Pokud ještě náhodou nevíte, s kým máte tu čest, tak Balkan Beat Box vyrazili z newyorského undergroundu v roce 2005, kdy vydali eponymní album, jež představilo poprvé světu jejich výbušný hudební koktejl. BBB při skládání neberou ohled na žádné hudební škatulky, prostě si vezmou to, co se jim zrovna hodí. Vytvořili si tak svůj unikátní styl, ve kterém se míchají balkánské, arabské a africké prvky, hip hop, reggae, gypsy punk, dub a našlapaná elektronika. Za zrodem kapely stáli v Izraeli narození newyorští expati Ori Kaplan (ex Gogol Bordello) a Tamir Muskat (ex Firewater), kteří přibrali do party frontmana Tomera Yosefa. Celosvětové uznání si vybudovali především svými energickými koncerty, na kterých trio doplňují hostující muzikanti.

Jejich nejnovější deska Give, která vyšla v roce 2012, byla inspirována globální vlnou protestů arabského jara, Occupy Wall Street a masivními sociálními protesty v Izraeli. Jak ostře sociálně-politicky orientované texty, tak i pulzující hudba věrně zachycují vzrůstající napětí i naději tehdejší doby. Na rozdíl od předchozích nahrávek, na kterých spolupracovala spousta hostů, se BBB rozhodli vytvořit „menší a introvertnější album“. „Bylo pro nás zábavné pozorovat, co z nás tří vyjde, když si budeme hrát se starými analogovými synťáky a dětskými hračkami“, přibližuje Ori Kaplan nahrávání. „Je to doposud naše nejtvrdší album“, popisuje Give Tamir Muskat a pokračuje: „Po hudební stránce je tam víc tvrdších elektronických zvuků. Písničky a jejich témata jsou také trochu temnější a více politicky orientované.“ Jedním z podstatných vlivů při tvorbě byl i fakt, že se všichni tři před nahráváním alba stali otci. „Když máš děti, tak se staneš trochu vnímavější k okolnímu světu, do kterého děti přivádíš“, popisuje změny v jejich náhledu na svět Tomer Yosef. „Nahrávání bylo občas dost zábavný. Nahrávali jsme ty nejvíc hardcore songy a při tom si ve studiu hrály naše děti. Myslím ale, že to dalo naším věcem trochu nadějnou vibe. Připomnělo nám to, že hudbou bojujeme za něco, ne jen proti něčemu.“

Na konci června si Balkan Beat Box budete moci vychutnat tváří tvář na kruhovém pódiu Lucerna Music Baru. Je otázkou, kdy se povede zase tuto žádanou kapelu přivézt do Česka na samostatný klubový koncert, tak radši neváhejte a udělejte si v diáři na 26. června velký vykřičník!

Vstupenky v předprodeji pořídíte nejlevněji bez poplatku na pokladně Lucerna Music Baru za 450,- Kč. Dále pohodlně přímo na webu Lucerna Music Baru a v předprodejních sítích Ticketpro, Ticketportal, Eventim a Ticketstream navýšené o poplatek prodejce. Cena na místě v den koncertu bude 550,- Kč.