Jdi na obsah Jdi na menu

V rámci Prague International Bluenight 108 vystoupí v Praze britská skupina Colosseum!

29. 8. 2014

Live: Colosseum

Datum: 19.11.2014                                                          Místo: Lucerna Music Bar, Praha

colosseum_2014.jpgColosseum (foto: honorarfei)

Britská jazzrocková skupina Colosseum byla založena v roce 1968 moderně cítícími jazzmany, kteří odešli z Bluesbreakers Johna Mayalla po vydání alba "Bare Wires" a zatoužili si postavit vlastní kapelu. Byl to vynikající bubeník Jon Hiseman, saxofonista a flétnista Dick Heckstall-Smith a baskytarista Tony Reeves. Doplněni varhaníkem a klavíristou Dave Greensladem (ex-Thunderbirds) a kytaristou Jimem Rochem utvořili základní sestavu. Název jim poskytl monumentální architektonický kolos starého Říma.

Od prvopočátku znamenala jejich přítomnost na britské hudební scéně opravdové zjevení v tom nejlepším slova smyslu. Propojovala nejen rock s blues, ale především s jazzem a místy i soulem. Nejvíce jsou ceněna první dvě alba a deska "Live!".

V roce 1970 doplňuje sestavu Chris Farlowe a zároveň namísto T. Reevese přichází Mark Clarke. V roce 1971 se Colosseum rozchází. Reunion na sebe nechal čekat do roku 1994, kapela nahrává studiovku, vydává i koncertní záznamy, reedice původních alb i kompilace.

Pro nás je zajímavé, že skupina Colosseum vystoupila v Československu v roce 1969 v rámci Mezinárodního jazzového festivalu a způsobila rozdělení našich jazzmanů na dva tábory. Tradiční hráči je striktně odmítli a mladší generace z nich byla přímo nadšená. Po změně politických poměrů u nás znovuvzkříšené Colosseum vystoupilo dvakrát a opět za velké pozornosti náročnějších posluchačů.

Vstupenky od 690,- Kč jsou k dispozici v předprodejních sítích Ticketpro a Eventim.

Pořadatel: www.livermusic.cz