Jdi na obsah Jdi na menu

Alter Bridge oživili v Paříži vzpomínky na Jeffa Buckleyho

17. 12. 2019

013---slash-featuring-myles-kennedy-and-the-conspirators.jpgMyles Kennedy (foto: Angelika Špicarová)

Letos uběhlo dvaadvacet let od tragické smrti amerického muzikanta Jeffa Buckleyho. Ten se kromě charakteristického vokálu a povedeného debutu „Grace” proslavil také výborným coverem songu Leonarda Cohena „Hallelujah”. Na píseň nechali nedávno vzpomenout rockeři Alter Bridge. Ti ji zahráli v pařížském klubu L'Olympia, tedy na stejném místě jako před čtyřiadvaceti lety sám Buckley.

Skladby se ujal kytarista a zpěvák Myles Kennedy, známý mimo jiné ze spolupráce se Slashem. A nebyla to jenom tklivá píseň, jejíž poslech sám o sobě vyvolával husí kůži a zaslouženě získal aplaus celé haly. Sílu okamžiku doplnila i skutečnost, že se Myles Kennedy doprovázel na kytaru Fender Telecaster zesnulého zpěváka a to jako vůbec první po jeho smrti. Právě s tímto nástrojem na stejném místě Jeff Buckley vystoupil a zážitek to byl tak silný, že jeho záznam byl použit na Live CD v roce 2001.

Ještě před samotným songem Myles Kennedy pronesl: „Teď udělám věc, kterou jsem již dlouho nedělal. Tuto píseň zde před více než dvaceti lety zahrál muž, který byl pravděpodobně jedním z mých největších vzorů, stejně jako pro řadu dalších lidí. Máme vůči němu obrovský dluh.”

Jeff Buckley se tragicky utopil v květnu 1997 ve věku třiceti let v době, kdy dokončoval druhé album, jehož ostatky vyšly přesně o rok později jako „Sketches for My Sweetheart the Drunk”.

Text - zdroj: musicserver.cz/Ondřej Kocáb