Jdi na obsah Jdi na menu

Apocalyptica má v nové verzi One Jamese Hetfielda a Roba Trujilla

28. 5. 2024

001---apocalyptica.jpgApocalyptica (foto: Angelika Špicarová)

Finská skupina Apocalyptica udělala před téměř třiceti lety velice drzý krok. Trojice hráčů na cello, které zpoza bicích jistil jazzový bubeník, nahrála na klasické nástroje album poskládané z písní kapely Metallica. Část fanoušků slavné formace Finové naštvali, nechápavě kroutili hlavou i posluchači vážné hudby. Nicméně zrodil se fenomén, který postupně přerostl původní rámec klasického tribute bandu.

Letos se Apocalyptica vrací ke svým kořenům a vydává desku, kterou opět tvoří výhradně repertoár komerčně nejúspěšnější thrashové party. Tentokrát navíc orazítkovanou i účastí jejích členů.

Po skladbě „Unforgiven” muzikanti do světa posílají velkolepě provedenou verzi songu „One”. Ten se objevil už na druhém albu Finů „Inquisition Symphony”, v aktuální verzi však trvá o tři minuty déle a navíc v ní zní hlas Jamese Hetfielda a basa Roba Trujilla.

Slavnou protiválečnou hymnou provází hlas frontmana Metallicy, který nyní dříve zpívaný text pouze recituje. Fyzická i psychická bolest vojáka, kterého výbuch miny připravil o končetiny, čelist, sluch a schopnost komunikovat působí v až zvláštně odosobněném Hetfieldově přednesu nesmírně silně a zarývá se hluboko pod kůži. Skladba vyvrcholí, podobně jako originál, závěrečnou pasáží, tvrdou, hutnou, temnou - ale hranou na cella - paradoxně o to ďábelštější.

Videoklip pracuje s válečnou tragédií jinak než původní vizuál. Centrem je spíše trauma, jež válka zanechává v pozůstalých. Samotnou performanci trojice hudebníků tak sledujeme v troskách města, na které padá sníh a déšť.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář