Jdi na obsah Jdi na menu

Barbora Poláková roztančila v novém videoklipu pražské metro

17. 3. 2018

barbora-polakova_2018.jpgBarbora Poláková (foto: Petr Kurečka)

Dvě ceny Akademie populární hudby Anděl 2015 (v kategorii Objev a Píseň roku), jeden z nejúspěšnějších českých klipů posledních let ke skladbě „Nafrněná”, Zlatá i Platinová deska Supraphonu – toť jen stručný výčet úspěchů eponymního debutu Barbory Polákové, který před necelými třemi lety notně rozčeřil vody domácí scény.

O to větší očekávání se upínají k novince „ZE.MĚ”, která vyjde 23. března u Supraphonu a po klipu k písni „Po válce” ji nyní předznamenává druhý singl „Vono”, k němuž se točil vizuál v pražském metru.

Nové songy zazní samozřejmě i na téměř vyprodaném turné, které odstartovalo 16. března v Olomouci.

„Chtěli jsme přes noc roztancovat metro, a k tomu jsme potřebovali hodně lidí a tanečníků. Nakonec se jich sešla skutečně skvělá, více než sedmdesátičlenná skupina, která nás v tom zimním metru (venku zrovna bylo asi -10°C) hodně podržela. Od několikanásobného mistra světa ve stepu Tomáše Slavíčka, přes přední české voguery, jako je Michal Ninja Černý, naše nejlepší capoeristy, které vede Marcus Tartaruga Maciel, street dancery, až po kamarády, kteří byli ochotni s námi celou noc v metru vydržet,” poodhaluje Barbora Poláková koncept vzniku klipu, který stejně jako vánočně-novoroční remake „A po válce Vánoce” režíroval Jiří Zeman.

Kromě již zveřejněných dvou singlů čítá „ZE.MĚ” dalších deset nových písní, které vznikly stejně jako debut ve spolupráci s renomovaným producentem Janem P. Muchowem. A právě Muchow společně s Polákovou a jejím kapelníkem a klávesistou Davidem Hlaváčem jsou těmi, kdo mají zcela zásadní podíl na finální podobě alba, které patří mezi nejočekávanější tituly letošního jara.

Sama zpěvačka novinku charakterizuje v porovnání s debutem jako „soustředěnější, ucelenější a zacentrovanější”.„Tvůrčí proces pak byl především o přirozeném růstu jednotlivých skladeb. Nic nikam násilím nerveme. Nejdřív byl vždycky text. A ten si sám musel říct, kudy chce jít. V tom si, myslím, všichni tři rozumíme. Honza dostal od Davida už docela propracovaný dema. Ale jeho zásahy to přesto zase posunuly dál a jinak, než by nás dva s Davidem napadlo,” přibližuje dvojnásobná držitelka ceny Anděl 2015 průběh prací na nahrávce, jejíž základy vznikaly během několika intenzivních soustředění v úzké spolupráci s Hlaváčem, který má tentokrát nemalý podíl i na textech.

„Dělat ve dvou je větší zábava a je to kreativnější práce. Tím, že jsme si povídali a uchopili naše myšlenky nahlas, se prohlubovala i témata, o kterých jsem chtěla psát. A dovedlo nás to zas někam jinam, než kdybych si to čudlila někde sama,” dodává Poláková, která tentokrát nazpívala všech dvanáct songů osobně, pouze s drobnou výpomocí dětského sboru.

Novinkou je rovněž využití smyčcového orchestru, který u jednotlivých skladeb přispívá k působivé barvitosti a hloubce. Ostatně důmyslné a pestré aranže jsou společně s větší žánrovou otevřeností jedním z výrazných rozpoznávacích znaků nových písní.

Tím dalším je bezpochyby svébytná poetika, jež se vymyká všem kategoriím a na domácí scéně jen stěží hledá konkurenci. Nečekaná spojení, hravost, ale i lehkost a civilní samozřejmost, s jakou Barbora Poláková glosuje svůj vlastní svět i dění kolem nás, jsou natolik originální a nakažlivé, že řada z nich má potenciál zlidovět.

Originalita ale nechybí ani vizuálům s deskou spjatým. Na působivém obalu, jehož základem je obraz amerického kreslíře a ilustrátora Charlese Chaissona, který následně do konečné podoby zpracoval renomovaný grafik Pavel Fuksa, pozornější fanoušci najdou řadu odkazů na jednotlivé skladby. Nový merchandise pak pro změnu nabídne zajímavé kresby Lucie Tomiškové na doplňcích a oblečení dle designu Vojty Novotného a Terezy Kytkové.

„Udělali pro mne tolik návrhů a variant, že jsem si nemohla vůbec vybrat a točila se mi hlava z té záplavy skvělých nápadů. Nakonec jsme se vydali jedním směrem a moc se těším, až to všechno dorazí z dílny,” dodává Poláková k novému merchandise, který se kompletně včetně utkané látky vyráběl v České republice, a k dispozici bude od dubna buď na jednotlivých koncertech turné nebo prostřednictvím Barbořina e-shopu.

Text - zdroj: electropiknik.cz