Jdi na obsah Jdi na menu

Beyoncé představila skvělý videoklip k písni Formation

8. 2. 2016

beyonce-2016.jpgBeyoncé (foto - zdroj: popsugar.com)

Překvapení! Tak to už má Beyoncé ostatně ve zvyku. Ať se jedná o neohlášené vydání alba či předčasné klipy, své fanoušky většinou zastihne nepřipravené. Ani u videa ke skladbě „Formation” tomu nebylo jinak. V zákulisí Super Bowlu se posledních pár dní šuškalo, že se nového singlu dočkáme právě o přestávce této sportovní akce. Uvedené domněnky zpěvačka skutečně potvrdila jeho vydáním.

Zatímco v uplynulých letech se věnovala charitě a aktivismu poněkud potichu, současný tristní stav americké politiky volá po silnějším hlasu. Ten dává vyniknout každému tónu singlu „Formation”. Interpretka v něm stihne bez servítek probrat nejen svou víru, manželství a dceru Blue Ivy, která si už také střihla ve videu roli, ale především se hrdě hlásí ke svému původu. Už od prvních záběrů je každému jasné, že v tomto případě skutečně nepůjde primárně o chytlavost melodie, ale o politické poselství textu. Přenášíme se tak z katastrofických záběrů hurikánu Katrina do katastrofických záběrů brutality americké policie.

Výjevy v klipu přetékají symbolismem. Policejní auto, na nějž Beyoncé na začátku usedá, se topí a kontrastuje tak se zmíněnými neworleanskými povodněmi. Netopí se však pouze budovy, ale také férovost a jednota. Tím to však pouze začíná. Následuje pět minut neskrývaně politických gest a obrazů nespravedlnosti.

Ti, co jsou zvyklí na energické, nespoutané vystoupení ve stylu „Single Ladies” budou možná zklamaní. Singl „Formation” je však stejně tak posilující hymnou propagující heslo #StayWoke (Bděte!), jako pěkně odpálenou taneční záležitostí. Takhle naštvanou jsme nicméně Beyoncé ještě neviděli. Stává se politickou aktivistkou v době, která to vyžaduje, což pouze dokazuje kontroverze, jež už stihla klip obestřít.

Text - zdroj: musicserver.cz/Karolína Stránská