Jdi na obsah Jdi na menu

Björk se rituální písní vrací ke kořenům, aby vzdala hold své rodině

26. 9. 2022

bjork.jpgBjörk (foto - zdroj: consequence.net)

Björk před pár dny představila fanouškům povedený klip k nové skladbě „Ancestress”. Třetí singl z připravovaného alba „Fossora” je poctou její zesnulé matce.

Rozsáhlá, sedmiminutová kompozice je zvláštní a ohromující hudební dílo plné rozmáchlých smyčců, zvonů a gongů. Píseň má svůj vlastní smysl pro melodii a dává islandské umělkyni velký prostor k úvahám o jejím vztahu k matce. V textu například vzpomíná na dětství: „Když jsem byla malá, zpívala mi falsetem ukolébavky, které byly o lidské upřímnosti.”

Videoklip k songu „Ancestress” natočila Björk s režisérem Andrewem Thomasem Huangem, s nímž velice často spolupracuje a který navazuje na Jodorowského školu mystického surrealismu. Ve snímku sledujeme jakýsi pohřební obřad. Zpěvačka, oděná ve složitých červených šatech se závojem, v průběhu něj vede skupinu tanečníků a muzikantů hornatou krajinou.

V nedávném rozhovoru autorka nazvala chystanou studiovku „islandským albem” inspirovaným houbami. „Je to něco, co žije pod zemí, ale nejsou to kořeny stromů. Album s kořeny stromů by bylo dost strohé a stoické, ale houby jsou psychedelické a objevují se všude. Moje houbové období bylo bublinkové a zábavné, hodně se v něm tančilo a na konci každé písně se mlátilo hlavou,” vysvětlila umělkyně.

Deska „Fossora” bude následovat po nahrávce „Utopia”, kterou Björk vydala v roce 2017, a bude obsahovat celkem třináct skladeb. Budou zde ke slyšení i doprovodné vokály jejího syna Sindriho (ten zpívá právě v čerstvém singlu) a dcery Doy.

Text - zdroj: musicserver.cz/Kateřina Spacek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář