Jdi na obsah Jdi na menu

Chris Cornell se před smrtí ujal nevydané básně Johnnyho Cashe

4. 3. 2018

chris-cornell_2018.jpgChris Cornell (foto - zdroj: facebook.com)

Začátkem dubna vyjde album, na němž se potkají texty countryové legendy Johnnyho Cashe v podání jiných umělců. Deska „Forever Words” bude výběrem z Cashových básní, dopisů a dalších textů, jimž vtiskli tvar takoví muzikanti jako jsou Elvis Costello, Willie Nelson, John Mellencamp, Jewel, Brad Paisley, Kacey Musgraves nebo Cashova dcera Rosanne Cash.

Jedním z přispěvatelů je i loni zesnulý Chris Cornell, který spojil dvě Cashovy básně: „You Never Knew My Mind” a „I Never Knew Your Mind”. Podle vyjádření Cashova syna Johna Cartera Cashe texty vznikly v roce 1967, kdy se zpěvák rozvedl s první ženou Vivian. „Jsem si jistý, že to napsal pro ni,” uvedl.

Chris Cornell se nikdy netajil obdivem ke Cashovi, náklonnost však byla oboustranná. Johnny Cash v roce 1996 přezpíval Cornellovu skladbu „Rusty Cage” na své cenou Grammy ověnčené album „Unchained”.

„You Never Knew My Mind” se stává první posmrtně vydanou Cornellovou skladbou a spojuje dvě velké hudební legendy. Chris Cornell na základě Cashových básní vystavěl křehkou akustickou baladu, kterou jen občas doplňuje střídmá elektrická kytara. Do centra staví výpovědní hodnotu textu a svůj vlastní zpěv. Výsledek je takřka dokonalý.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek