Jdi na obsah Jdi na menu

Chystá se první oficiální dokument o Davidu Bowiem

21. 4. 2022

davidbowie2013.jpgDavid Bowie (foto - zdroj: facebook interpreta)

Už v listopadu proletěla médii zpráva, že vzniká první dokument o Davidu Bowiem, k němuž dali svolení i správci jeho pozůstalosti. Režíruje jej zkušený Brett Morgen, který mimo jiné natočil snímek o životě Kurta Cobaina „Montage of Heck”.

Režisérovi byl umožněn plný přístup do muzikantových archivů. K dispozici tak měl tisíce hodin obrazových záznamů, přičemž většina z nich se očím veřejnosti dosud skrývala. Není divu, že dílo vznikalo v tichosti dlouhé čtyři roky. Nyní se konečně objevily i bližší informace, včetně data premiéry, které je nečekaně blízko.

Správci pozůstalosti potvrdili, že práce jdou nyní do finále, a rovněž oznámili název snímku. Propůjčila mu jej jedna z Bowieho skladeb - „Moonage Daydream”. Tisková zpráva jej popisuje jako „celovečerní film, koncertní dokument a zážitkovou filmovou odyseu” a prý v něm rozhodně nepůjde pouze o hudbu.

„Ukazuje Bowieho aktivity v řadě uměleckých odvětví - tedy nejen v hudbě a filmu, ale rovněž v tanci, malbě, sochařství, video a audio kolážích, psaní scénářů, herectví a divadle,” uvádí text. David Bowie zde tak vystupuje nikoliv jen jako muzikant a zpěvák, ale jako komplexní umělecká osobnost se širokými přesahy a zájmy.

Premiéra dosud nebyla oficiálně potvrzena, časopis Variety však zveřejnil zprávu o tom, že by se dokument „Moonage Daydream” měl poprvé představit publiku už přibližně za měsíc na filmovém festivalu v Cannes. Na streamovacích službách by se pak měl objevit v roce 2023 a distributorem by měla být platforma HBO Max.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek