Jdi na obsah Jdi na menu

Dámské violoncellové duo Tara Fuki zpívá v novém singlu česky

25. 8. 2020

tara-fuki_foto_-zuzana-bonisch.jpgTara Fuki (foto: Zuzana Bönisch)

Duo Tara Fuki letos oslaví dvacet let existence. Za tu dobu stihlo vystoupit na řadě zahraničních festivalů a získalo tři ceny Anděl. K výročí si Dorota Barová a Andrea Konstankiewicz nadělí šestou studiovou desku. Bude se jmenovat „Motyle”, vyjde v listopadu u vydavatelství Indies Scope a dámy z ní zveřejnily první vlaštovku ve formě písně „Kdyby”.

Jak její název napovídá, text není v polštině jako většina repertoáru Tara Fuki, ale v češtině. „Tahle skladba vznikla momentální inspirací básní Tomáše Tajchnera. Byl to jeden z těch vzácných okamžiků, kdy se při četbě zároveň odkudsi vynořila i melodie a teprve potom se přidala violoncella,” vysvětluje Andrea Konstankiewicz. Ta přitom není jediná, která ve slovech mladého českého básníka našla inspiraci, Tomáš Tajchner píše třeba pro Lenku Dusilovou.

S výjimkou textu se však v případě songu „Kdyby” jedná o klasickou ukázku tvorby Tara Fuki, pro něž je typický souzvuk violoncell i hlasů obou protagonistek a komorní aranžmá. Tak je stylizovaný i jednoduchý vizuální doprovod, natočený v rozpadající se budově bývalých lázní. Nové písně plánují Tara Fuki za příznivé epidemiologické situace představit rovněž prostřednictvím tří podzimních křtů, spojených se zmiňovaným jubileem dua.

Text - zdroj: musicserver.cz/Petr Šrajer