Jdi na obsah Jdi na menu

David Koller upozorňuje alarmujícím videem na ztrátu soukromí

10. 6. 2020

david-koller.jpgDavid Koller (foto: Angelika Špicarová)

David Koller představil nový klip a zároveň s ním i vizuální koncept, do kterého zarámuje v tomto roce celou svou hudební tvorbu. Video k písni „My se vám ozveme” natáčel muzikant v době přísné karantény pouze za účasti režiséra Víta Hradila.

„Klip je celý střihový. Je o tom, že Velký bratr nikdy nespí. Vidí tě na silnici či na ulici, měří ti rychlost, teplotu a určitě si tě může kdykoliv poslechnout z tvého telefonu, mrknout do smsky, mailu a podobně. Už jsme to tady měli a je to pořád horší,” přiblížil David Koller děj videa, jehož základním motivem je ztráta soukromí v době digitálních médií.

Vizuální podoba skladby „My se vám ozveme” vznikala kvůli vyhlášené karanténě v nejužším pracovním kruhu. Režie se ujal Vít Hradil. „Ze záběrů na mě šla tíseň, a ta se pro mě stala stěžejním prvkem. Song nás ale pořád vracel k tomu podstatnému. Ke ztrátě soukromí. O to nám s Davidem šlo, na to jsme chtěli upozornit. A na tom se začalo stavět. Nic z toho, na co poukazujeme ve videoklipu, samozřejmě není žádnou novinkou. Nesnažíme se tím otevírat oči, sdělovat něco, co by mělo vyvolat uvědomění si něčeho nového. Vůbec. Jen si myslíme, že není od věci na tyhle věci nezapomínat.”

Aktuální klip hojně využívá archivní záběry z instruktážního filmu, který zachycuje způsoby sledování nepohodlných osob z předrevoluční doby. Záběry od sedmdesátých let minulého století až po rok 1989 k užití uvolnila Paměť národa a komerční archivy v USA.

Grafickým prvkem sjednocujícím zpěvákovu nynější tvorbu se stal QR kód v podobě Kollerova obličeje. Ten příznivci hudebníka najdou na jeho plakátech, tričkách nebo uvnitř čerstvě vydaného videa. Při načtení se dostanou na speciální podstránku, na níž bude interpret postupně uveřejňovat nové singly a videoklipy.