Jdi na obsah Jdi na menu

Do kin vstoupil film o kapele Chinaski s názvem Každej ví kulový

20. 8. 2021

michal-malatny.jpgMichal Malátný (foto: Angelika Špicarová)

Dokumentární snímek o své více než třicetileté historii vyslala v těchto dnech do kin jedna z nejpopulárnějších českých skupin - Chinaski. Devadesátiminutový film vznikal po dobu pěti let a na svědomí ho má režisér Pavel Bohoněk.

Název „Každej ví kulový” je odvozen z části textu písně „Kapela” a zároveň poukazuje na fakt, že všechno nebylo zalito azurem a sluníčkem, jak bychom si mohli myslet. Na pozadí hudebních úspěchů, vyprodaných koncertů, úspěšných alb a desítek rádiových hitů stály také deprese, hádky, rozpady přátelství, změny v sestavě nebo nutnost vyrovnat se se smrtí bubeníka Pavla Grohmana. Snímek ukazuje muzikantské začátky na dosud nezveřejněných záběrech a archivních fotografiích, ale i pohledy do nahrávacích studií, tvůrčích procesů a zákulisí koncertů.

Otevřený počin dává prostor podívat se na problematiku z různých úhlů pohledu. Hlavní aktéři Michal Malátný a František Táborský zde nic netají a bez obalu popisují své tehdejší pocity a rozhodnutí. Velký prostor dostali také bývalí členové Petr Rajchert, Adam Stivín, nedávno odejití bratři Ondřej a Štěpán Škochové, Marpo či Petr Kužvart. Jejich výpovědi k vypjatým momentům kariéry jsou syrové a často velmi kritické.

V dokumentu jsou také cenná svědectví, která přinesli bývalí a současní manažeři Milan Pešík, Hana Petřinová, Marcel Vyšín z Universal Music či Ladislav Vajdička z BrainZone, hudební kritik Jaroslav Špulák, rádio pluggerka Marta Říhová, muzikantští kolegové David Koller a Petr Janda nebo herec Zdeněk Svěrák.

„Film jsme točili několik let a já se rozhodl, že nebudu nic předstírat ani hrát žádné hry, jak je všechno skvělé. Na férovku jsem řekl všechno, co jsem cítil. Jinak by pro mě nemělo smysl takový dokument dělat. Naši fanoušci si zaslouží upřímnost,” prozrazuje Michal Malátný a dodává: „Pro mě je hlavním mottem cesta, která trvala přes třicet let. Na jejím konci jsou Chinaski takovou kapelou, jakou jsem si vysnil. A tu cestu plnou bojů a válek jsem se snažil upřímně ukázat.”

Text - zdroj: musicserver.cz/Hana Bukáčková