Jdi na obsah Jdi na menu

Dva ohlašují novou desku lynchovským klipem k písni Kung Fu

1. 9. 2024

dva.jpgDva (foto: Teres Bartůňková)

Dva, svého času jedna z nejúspěšnějších domácích exportních kapel, hlásí návrat s novým albem „Piri Piri”. Se svou třetí studiovou deskou „Nipomo” dvojice projela celou Evropu a obletěla svět, absolvovala turné po USA i šňůru po Novém Zélandu a Austrálii. Pak se z koncertních pódií stáhla a soustředila se na tvorbu soundtracků k počítačovým hrám.

Nyní se Bára Ungerová a Jan Kratochvíl po téměř deseti letech v cizích světech opět vracejí do toho jedinečně svého se singlem „Kung Fu”.

Na svém čtvrtém albu začali Dva pracovat před třemi lety. Od roku 2022 se příležitostně objevovali na koncertních podiích, kde starý materiál postupně nahrazovali novým.

„Nechtěli jsme být svůj vlastní revival, proto jsme si dali pravidlo, že na každém koncertu budeme hrát jednu novou písničku. Toto pravidlo jsme vymysleli den před hraním na cenách Vinyla v roce 2022, kdy jsme nazkoušeli a odehráli song ‚Dance’, a postupovali jsme tak až do loňského jara,” říká Jan Kratochvíl.

Rozverný a v každém případě charakteristicky originální zvuk singlu „Kung Fu” integruje typickou hudební nevázanost a libozvučnou textovou zašifrovanost s producentskou rukou Tima Brinkhursta, známějšího coby Tim London, mj. objevitele Young Fathers. Ten zvuk kapely zašpinil a přidal mu na syrovosti.

Skladbu doprovází formálně jednoduchý videoklip, který odkazuje na režiséra Davida Lynche a zpěvačku Kate Bush. „Se stejnou chutí i lehkostí jako vznikaly písničky, jsme ve dvou hodinách natočili video. Atmosféra a estetika volně odkazují k našemu idolu Davidu Lynchovi, japonské kinematografii, němým filmům, vědomě pomrkáváme i na legendární klip Kate Bush. Při natáčení to byla radost a uvolněnost, máme tu nádech mystiky i ironie,” uzavírá Bára Ungerová.

Kolekce „Piri Piri” spatří světlo světa 13. září u labelu Bumbum Satori digitálně, na CD a na vinylu. Po vydání skupina s deskou vyrazí na česko-slovenské turné, jehož součástí budou křty 16. října v pražském Paláci Akropolis, 23. října v brněnském Kabinetu Múz a 24. října v Pardubicích.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář