Jdi na obsah Jdi na menu

Dymytry avizují novou desku silnou skladbou Chernobyl

26. 9. 2019

dymytry.jpgDymytry (foto - zdroj: bandzone.cz)

Dymytry naplno roztáčejí kola propagace nového studiového alba „Revolter”, které vyjde už 7. října. Před několika dny zveřejnili klip k songu „Zůstaň stejná”, nyní přišla na řadu píseň „Chernobyl”. Jak název napovídá, připomíná tragickou havárii v jaderné elektrárně z roku 1986, která nedávno znovu získala na publicitě díky seriálu televize HBO.

Dymytry v novince poukazují na lži a necitlivost tehdejší sovětské vlády, jež svojí liknavostí a záměrným mlžením o realitě situace vědomě nechala zemřít tisíce lidí. Aby videoklip dostal co největší opravdovost, zahrála si v něm jednu z hlavních rolí herečka Lilian Malkina. Absolventka Leningradského divadelního institutu A. N. Ostrovského se objevila v desítkách divadelních i filmových rolí, včetně těch holywoodských.

„Věděl jsem, že chci do videa dostat někoho, kdo tomu dodá autenticitu, a vzpomněl jsem si, že při mém angažmá v Národním divadle do jedné choreografie zpívala Vysockého charismatická Lilian Malkina. Spojili jsme se s ní a ona ochotně souhlasila, že nám v klipu zahraje. Je to skvělá a svérázná herečka s velmi mladistvým smyslem pro humor. Natáčení byla velká legrace a taky velká podívaná. Lilian to vystřihla s noblesou a na první záběr,” vypráví o vzniku vizuálu kapelník Jiří „Dymo” Urban a hned doplňuje: „Režie, kamery a střihu se tentokrát ujal mladý a také velmi talentovaný Martin Vaněk. Své trojrole se zhostil na výbornou a určitě to není jeho poslední spolupráce s Dymytry.”

K samotného songu pak dodává: „Oslovil nás v kapele asi nejvíc seriál HBO, který jsme si společně pouštěli. Pracovali jsme v odlehlé vesnici kousek od Frankfurtu v Německu. Vždycky večer po natáčení alba jsme si sedli k vínu, kecali o životě a koukali na seriál o Černobylu. A když jsme hledali silné téma pro tuhle moji věc, zpěvák Proth řekl, že fakt neví, a v tu chvíli mi bleskl hlavou Černobyl. Prothovi se to moc líbilo a napsal tenhle výstižnej text.”

K tvrdé a razantní muzice takový námět dobře sedí, videoklip je velice poutavě natočen a výborně poselství skladby podtrhuje. Fanoušci se na píseň mohou těšit v průběhu společného turné Dymytry a Trautenberk, které obě skupiny plánují na podzim. Jeho vrcholem budou halové megakoncerty „Revolter Monstrum Show” v Ostravě, Brně a v Praze.

Text - zdroj: musicserver.cz/Milan Menčík