Jdi na obsah Jdi na menu

Éterická Emma Smetana zpívá poprvé česky a rovnou duet

26. 6. 2023

emma-smetana.jpgEmma Smetana (foto - zdroj: facebook.com)

Emma Smetana se díky duetu „Tahle jedna vteřina” nečekaně spojila s Richardem Müllerem. Za skladbou, kterou napsal její životní partner Jordan Haj, stojí osobní příběh s romantickým podkresem. Je to Emmin první song v češtině a zní jinak - křehce, vážně, jednoduše a za doprovodu klavíru prostě nadpozemsky.

„Před necelými patnácti lety, v srpnu 2008, jsem Jordyho znala asi týden a tajně ho milovala už pár hodin. Když najednou vytáhl kytaru a zahrál písničku ‚V přesýpacích hodinách’, kterou někdy o rok dřív napsal během rozchodu se svou tehdejší holkou z Izraele. Rozsekalo mě to fatálně, stvrdilo to můj dojem, že ten člověk s vizáží Aladina a humorem Kaisera je génius, a od toho večera jsme spolu. Sem tam ho nutím to někde někomu předvést, ale nikdy se k tomu moc nemá. A tak jsem mu ten nádhernej text prostě čmajzla, zhudebnila ho po disneyovsku a přiměla ho dopsat slova do refrénu,” vypráví Emma Smetana.

K volbě pěveckého kolegy pak říká: „Richarda jsem si vybrala proto, že jsem ten svůj víloidní hlásek chtěla doplnit o něco opravdu solidního, silného, kontrastujícího, barevného, vyspělého, zkušeného, charismatického, testosteronového.”

Duet se objeví jako ústřední píseň k novému seriálu TV Prima „Eliška a Damián”, v němž interpretka zároveň ztvární hlavní roli Elišky (ta žije v současnosti, zatímco Damián přichází díky jistému elixíru z roku 1758). Nejspíš i proto je v úvodu melodie z klavírní kompozice „Pro Elišku” od Ludwiga van Beethovena.

Skladbu podporuje černobílý vizuál. Umocňuje dramatičnost a křehkost songu, jemuž dominuje spojení dvou protipólů (muž × žena, zkušenost × mladí, Slovensko × Česko, silný × křehký hlas). Ostatně sám Richard Müller má v klipu tričko s motivem, že hudba spojuje lidi.

Text - zdroj: musicserver.cz/Hana Bukáčková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář