Jdi na obsah Jdi na menu

Joe Satriani avizuje nové album povedenou skladbou Sahara

1. 2. 2022

joe-satriani.jpgJoe Satriani (foto: Angelika Špicarová)

Další dva roky se nachýlily a vypadá to, že kytarový virtuos Joe Satriani ani ve třetí dekádě neopustí zaběhnutou pravidelnost ve vydávání desek. Na 8. dubna naplánoval vydat svou devatenáctou řadovou nahrávku „The Elephants Of Mars”. Tuto informaci doplnilo i zveřejnění nového singlu s názvem „Sahara”.

Kolekce „The Elephants Of Mars” je dítětem covidu. Vznikala na dálku, každý z muzikantů pracoval ve svém studiu. To však kytaristovi nikterak neubralo na ambicích. „Chci lidem ukázat, že instrumentální kytarové album může obsahovat mnohem více zábavných a kreativních prvků, než se dnes běžně používá,” nechal se slyšet. Vypadá to, že se na nahrávce bude potkávat řada nejrůznějších vlivů. „Dělali jsme všechno možné. Vyzkoušeli jsme ty nejbláznivější nápady a dívali se, co z toho vzejde.”

A singl „Sahara” to ukazuje. Joe Satriani přidává do hry blízkovýchodní vlivy, zazní také tradiční loutna oud i netradiční rytmika, spojují se zde ambientní pasáže s přímočarou rytmikou. Celá skladba působí zasněně, jako by v sobě kytarista potlačil bleskurychlou hru na hmatníku na vykreslení atmosféry. Doprovodný klip vsadil na nekomplikovanost, protagonista sebe a svou kapelu halí do červené barvy a pracuje prakticky výhradně jen s funkčním, ale nikterak originálním zrcadlovým efektem, který pouze občas střídá hraní v jakémsi virtuálním prostoru. Video nijak neoslní, skladba sama je ovšem velice podařená.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek