Jdi na obsah Jdi na menu

Kapela Slza plánuje turné a vysílá do světa píseň o samotě a strachu

23. 6. 2020

slza.jpgPetr Lexa a Lukáš Bundil (foto: Mischa Babel)

Petr Lexa a Lukáš Bundil ze skupiny Slza nedávno vydali své třetí album, které široká veřejnost i hudební kritici ocenili pro vyspělý a moderní obsah. Deska, na níž se nově autorsky podílel i zpěvák Petr Lexa, se pyšní producentskými jmény jako Oliver Som, Edd Holloway nebo Nick Atkinson.

Z alba „3” nyní Slza představuje pochmurnou a temnou píseň „Sobě blíž”, která je na první poslech jiná než všechny ostatní. Dospělý a vkusný videoklip podtrhuje atmosféru, námět i odlišnost singlu. O režii snímku se postaral Radim Věžník, který stojí i za klipy „4 ráno”, „Žár” nebo „Holomráz”. Slza během listopadu odehraje sedm koncertů, kde představí skladby z aktuální desky naživo.

Ve videu hudební dvojice nešla po příběhu, ale „po celkové náladě, emocích a pocitech, které jsou temnější a pochmurnější, než je u nás zvykem,” říká Petr Lexa a dodává, že „z písničky dýchala od začátku skoro až temná nálada, a tak jsem věděl, že v textu musím zabrouzdat trochu hlouběji do sebe.”

Odlišná je nahrávka také v postupu skládání. „Seděli jsme s producentem Oliverem v provizorním studiu na chalupě u Příbrami, jen tak blbnuli se synťákama, až z toho vypadnul hlavní motiv songu. Na něm jsme pak začali stavět celou píseň, což byl úplně jiný postup, než na jaký jsme byli dosud zvyklí,” přibližuje kytarista Lukáš Bundil.

„Sobě blíž” vypráví o samotě a strachu z ní. „Sobě blíž” je o pocitu být chvilku sám se sebou, být sám sobě blíž. „Vzpomněl jsem si na jedno období oslav Nového roku, kdy se všichni scházeli, bavili se, popíjeli, ale já cítil, že potřebuji být na chvíli sám. Něco se ve mně pralo a věděl jsem, že se musím na nějakou dobu odloučit, být jen sám se sebou a utřídit si myšlenky. Bylo to zvláštní. Netušil jsem, co se to se mnou děje, protože jsem typ člověka, který nedokáže být dlouhou dobu bez kontaktu s lidmi, a ze samoty má od malička strach,” svěřuje se Petr Lexa.

Vedle práce na albu „3” kapela Slza posunula také svoji živou tvorbu a k sobě na pódium přizvala nové hudebníky. „Se sestavou muzikantů, kteří s námi na koncertech vystupují, jsme už loni změnili podobu koncertů a šli cestou větší energie a živosti. Letos jsme soundu nových písniček přizpůsobili i ty starší, připravili jsme ale například i jinou světelnou show a celou koncertní proměnu Slzy tak dotáhli do konce,” vysvětluje Lukáš Bundil a dodává: „Na výpadek v sezóně vlivem koronakrize jsme reagovali uspořádáním menších akustických vystoupení, podzimní turné tak bude opravdu první příležitostí, kdy budou moci posluchači zhlédnout novou podobu koncertů.”

slza_-_promotour.jpg