Jdi na obsah Jdi na menu

Lazer Viking má rock'n'rollovou desku bez jediného kytarového riffu

31. 10. 2022

lazer-viking.jpgLazer Viking (foto: Angelika Špicarová)

Lazer Viking je známý jako milovník vintage kytarového zvuku, surf rocku, garage rocku i starých rock'n'rollů. Nové album „Tunnel Vision”, které před pár dny vyšlo digitálně, bude pokřtěno 5. listopadu v pražském klubu Café V lese a fanoušky poněkud překvapí. Baterie kytar a efektů byla rozprodána, Lazer Viking se vybavil retro syntezátory a vytvořil desku, která je koncentrovaným mixem tanečního power popu a syrového new wave.

„Výměna kytar za syntezátory vůbec nebyl promyšlený tvůrčí krok. Potřeboval jsem se prostě distancovat od toho, kým jsem byl, abych se dokázal vypořádat s tím, co mi život postavil do cesty. Musel jsem najít nový hlas, kterým bych mohl mluvit sám k sobě. Hlas, co by dokázal zpracovat žal,” tvrdí muzikant a dodává, že jej fascinují nahrávky, kde umělec vystupuje ze své komfortní zóny. „Ať už se bavíme o ‚The Juliet Letters’ od Elvise Costella, ‚Trans’ od Neila Younga nebo o ‚Watertown’ od Franka Sinatry. Je fascinující, dostat tu možnost sledovat, jak se umělci vydávají mimo zajeté koleje do neprobádaných vod, kde se mohou spolehnout pouze na své primální hudební instinkty,” vysvětluje Lazer Viking.

Album produkoval Tomáš Havlen. Ozvěny stadionového synth popu 80. let, novovlnná nostalgie a těžkotonážní italo disco basové linky tvoří podklad pro Vikingovy brutálně upřímné texty. A právě onen kontrast temnoty slov a barevnosti hudby dává tušit, že není veškerým nadějím konec. „‚Tunnel Vision’ je deska především o laskavosti. Připomínka toho, že člověk, který si vaši laskavost zaslouží nejvíc, jste vy sami.”

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář