Jdi na obsah Jdi na menu

Lemmy Kilmister kdysi natočil country duet, který konečně vychází

24. 8. 2019

lemmy-kilmister.jpgLemmy Kilmister (foto - zdroj: facebook.com)

Lemmy Kilmister, frontman Motörhead a těžko zpochybnitelná rocková ikona, sice zemřel před čtyřmi lety, stále však nepřestává překvapovat. Že před svou vlastní kapelou hrál v prog-rockových Hawkwind, není žádná novinka, stejně jako to, že na alba rád zařazoval i velmi typicky střižená blues. Ale country, to je žánr, který se při zběžném pohledu k tomuhle ztělesnění rocku hodí jen těžko.

Jenže je to tak. Už v roce 1979 (tehdy vyšly typicky hard rockové desky „Bomber” a „Overkill”) začal psát country baladu „The Mask”. Dokončil ji o třicet let později, kdy ji natočil společně s Lyndou Kay. Jenže nahrávka se ztratila a objevila se až teď, tedy po dalších deseti letech. A konečně také oficiálně vyjde, stane se totiž součástí zpěvaččiny chystané kolekce „Black & Gold”.

„The Mask” ukazuje Lemmyho v úplně jiném světle. Ač je k dispozici pouze audio, člověk ho úplně vidí coby stárnoucího kovboje. Je procítěný, zklidněný, zestárlý a s Lyndiným hlasem se skvěle doplňuje. Výsledkem je typická country, nijak objevná, přesto díky rockerovi nebývale svěží. Pootevírá nové stránky Lemmyho muzikantské osobnosti. Až si jeden říká, že je škoda, že toho v tomto duchu nenatočil více.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek