Jdi na obsah Jdi na menu

Lenka Dusilová zahajuje online koncertem sbírku na dokončení alba

12. 5. 2020

lenka-dusilova.jpgLenka Dusilová (foto: Angelika Špicarová)

Již loni v létě v rámci propagace svého charitativního projektu „Monument/um” se Lenka Dusilová zmínila, že by v dohledné době ráda uzavřela solitérskou uměleckou etapu studiovou nahrávkou. Chystaná deska se bude jmenovat „Řeka” a její vydání je plánováno na září.

„Natáčím po šesti letech nové album. Jeho konceptem jsou hudební krajiny a příběhy spojené v tekoucí hudební řeku, která je tvarovaná různorodým terénem a událostmi, jež měly a mají vliv na lidské osudy i krajinu samotnou,” říká Lenka Dusilová.

Nahrávku vytváří ve spolupráci s producentem Petrem Ostrouchovem, který stojí mimo jiné za senzačním albem Vladimíra Mišíka „Jednou tě potkám”, a s elektronickým mágem Ondřejem Mikulou aka Aid Kid. Podílejí se na ní vynikající muzikanti jako Roman Vícha, Matěj Belko, Martin Brunner, Vojtěch Procházka, Jiří Slavík nebo Marcel Bárta. Hostují zpěvačky Načeva a Dorota Barová. Práce na albu byly přerušeny pandemií koronaviru.

Aby bylo možné desku dokončit, rozhodla se Lenka Dusilová požádat o podporu své příznivce formou crowdfundingové kampaně. „Jarní turné, které jsme museli zrušit, mělo částečně pokrýt náklady alba,” konstatuje umělkyně.

Sbírka, která se otevře na dárcovské platformě donio.cz, bude zahájena speciálním online koncertem Lenky Dusilové a předního vizualisty Aeldryna ze studia Lunchmeat, který se zpěvačkou absolvoval všechna loňská představení projektu „Monument/um”. Během koncertu fanoušci uvidí a uslyší části ze zmíněného projektu, jež tvoří hudební základ připravované desky, několik nových skladeb i známé kusy z Lenčina repertoáru. Vše dotvoří unikátní Aeldrynovy vizualizace.

Koncert bude živě přenášen 12. května od 20:00 hodin ze sálu kina v Lysé nad Labem, a to jednak na profilech Snews v rámci projektu „Lysá živě” a jednak ve spolupráci s internetovou televizí Mall.TV v rámci série „#kulturažije”.

Uzavřít sbírku má pak Lenka Dusilová v plánu druhým online koncertem, na němž představí svou novou kapelu. Termín tohoto vystoupení bude oznámen v průběhu kampaně.

Lenka Dusilová, šestinásobná držitelka výročních hudebních cen Anděl, není zvyklá stagnovat a opakovat se. Stal se z ní mimořádný úkaz české hudební scény. Z pozice rockové a popové hvězdy putuje k osobnímu vyjádření, jež svobodně přijímá impulzy z nejrůznějších stylů a mimohudebních zážitků.