Jdi na obsah Jdi na menu

Marie Rottrová zveřejnila nezvykle civilní vánoční píseň Pozhasínej

29. 10. 2021

marie-rottrova.jpgMarie Rottrová (foto: Angelika Špicarová)

Předvánoční čas pomalu přichází. Pokud vás o tom ještě neinformovaly čokoládové figurky v obchodech, pak stačí poslechnout si novou píseň Marie Rottrové. Skladba „Pozhasínej” se objeví na vinylové edici výběru „Lady Soul”, kterou Supraphon vydá ke zpěvaččiným osmdesátinám. O hudbu i text se postaral její syn Vítek.

Jedním z důvodů, proč si Marie Rottrová dokázala získat a uchovat přízeň několika generací posluchačů, je její vkus a umělecká sebereflexe. Sklouznout k lacinosti pro ni zkrátka nepřipadá v úvahu. Od sváteční písničky tedy určitě neočekávejte žádnou prvoplánově líbivou oslavu bezbřehého veselí.

V textu nechybí tradiční motivy jako slaměná hvězda na vánočním stromečku nebo koledy, které „vržou ze staré pásky”. Především je ale novinka velmi civilní výpovědí o dvou lidech, kteří se mají rádi a chtějí čas Vánoc prožít společně, bez potřeby velkých gest. „Nikam nás nezvou, asi to cítí, chceme být sami, jak stromek, co svítí...” zpívá ostravská rodačka.

Singl „Pozhasínej” zkrátka ocení i ti, kteří si na vánoční kýč nepotrpí. Výše zmíněný vinyl budou moci fanoušci třímat v rukou už 5. listopadu.

Text - zdroj: musicserver.cz/Josef Martínek