Jdi na obsah Jdi na menu

Marpo představil videoklip k velmi osobnímu singlu Řeka

22. 3. 2019

marpo_2018.jpgMarpo (foto: Tony Košař)

Přesně před rokem vyšla kritiky i fanoušky opěvovaná deska Marpa a TroubleGangu „Dead Man Walking”. Ještě než se roztočí kola jarního turné, přichází hudebník s výborným klipem k písni „Řeka”. Samotného námětu a režie se ujal osvědčený Martin Linhart, stejně jako u videa k songu „Kruh”. Natáčelo se na benzínové stanici v Dolních Břežanech a ve studiu Hexar.

Vznik vizuálu byl komplikovaný, protože jeho první verzi, která se tvořila v Las Vegas, nakonec kapela neschválila. Pro perfekcionistu Marpa byla příliš fádní a bez emocí. A tak došlo na nové natáčení s jiným režisérem. Marpo vsadil na silný příběh, který ostatně provází i pro něj velmi osobní text. Skladbu napsal po úmrtí kamaráda rappera Jackpota, který si v lednu 2017 vzal život. Jemu také singl a videoklip věnoval. „Tak na co ty ovace, když člověku nechce se, jediný, co v hlavě má, tak trochu deprese... nikdo z nás už nechce chodit na pohřby, všechny ty momenty zhořkly, čím jste si v životě prošli, budeš nám, brácho, chybět a teď už jsi svobodnej.”

Snímek s sebou nese vyprávění o rodinném neštěstí. Jde o minimalistický, ponurý klip, do kterého je vtěsnáno hodně témat a emocí - rodina, láska, strach a smrt. Matka se v něm rozhodne, že v tíživé situaci přepadne benzínku. Místo vysněných peněz, štěstí a plánů však dojde k tragédii. Vše se změní ve chvíli, kdy její malý syn ve zdánlivé hře vezme do rukou pistoli v domnění, že se jedná o hračku.

Text - zdroj: musicserver.cz/Hana Bukáčková