Jdi na obsah Jdi na menu

Martin Rufer je díky své prvotině nadějí instrumentálního jazzu

6. 5. 2021

martin-rufer.jpgMartin Rufer (foto - zdroj: wikimedia.org)

Nouzový stav přirozeně pobízí kreativitu umělce. V životě Martina Rufera, studenta konzervatoře Jaroslava Ježka a pianisty Ondřeje Rumla, toto období vyústilo k jeho prvnímu singlu, jazzové kompozici s názvem „Fake Smiles”.

Skoro pět a půl minuty dlouhá skladba talentovaného pianisty z Mostu evokuje dětskou radost pomocí ústřední melodie, jež je scelena velmi přirozeným, hravým doprovodem všech zúčastněných muzikantů. Svěží bicí základ Martina Kouta vkusně vytváří prostor pro hřiště akordů Ruferova piana. Cestičku jim dláždí také chytlavá basová linka spoluautora Marka Pacha.

Průsečíkem novátorství a vzrušení mladé generace je zkušenost a profesionalita uznávaného pedagoga Libora Šmoldase, který se zapojil jako kytarista poté, co song slyšel na zkoušce ansámblu. „‚Fake Smiles’ nápadně vyvažuje nosnou melodii s lichým metrem, spojuje moderní přístup s retro prvky a vůbec vytváří rovnováhu, která se mi v kompozici líbí. Neodolal jsem a se studenty si ji zahrál. Byl to pro nás spontánní a radostný jam,” říká a dodává: „Věřím, že se vám výsledek bude líbit.”

„Fake Smiles” je rozhodně zábavou pro všechny milovníky žánru. A pokud rádi holdujete večerní sklence sentimentálního alkoholu, bude o vás na této hudební retro procházce dobře postaráno. Atmosféru dob minulých umocňuje i malebné video, stvořené z ukázek legendárního francouzského seriálu „Byl jednou jeden... život”.

Text - zdroj: musicserver.cz/Filip Pešta