Jdi na obsah Jdi na menu

Mick Jagger napsal a před pár dny zveřejnil dva protestsongy

29. 7. 2017

mick-jagger_2017.jpgMick Jagger (foto - zdroj: facebook.com)

Mick Jagger sice oslavil už 74. narozeniny, přesto si nehodlá užívat zaslouženého odpočinku. Kromě připravovaného nového alba The Rolling Stones a turné vydal dvě sólové písně, které se objeví na jeho chystané desce.

Mick Jagger neponechal nic náhodě, k oběma novinkám rovnou zveřejnil i videoklipy a remixy. Zatímco skladba „England Lost” pojednává o současných bolestech Anglie, včetně brexitu, song „Gotta Get A Grip” je patrně vzkazem americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. „Svět je vzhůru nohama, všichni jsou šílenci a klauni, nikdo neříká pravdu,” zpívá mimo jiné Jagger v textu, kde zmiňuje i imigraci nebo ISIS.

Skladby „Gotta Get A Grip”  a „England Lost” zpěvák považuje za audiovizuální projekt. Mick Jagger uvedl, že text napsal jako odpověď na úzkost z měnící se politické situace, která je nepředvídatelná. „Máme očividně spoustu problémů. Jsem tedy politický optimista? Ne,” konstatoval.

Podle magazínu Rolling Stone má song „England Lost” bluesový podklad. Jagger v něm přirovnává „složitou situaci v naší historii” ke zklamání po prohraném fotbalovém zápase. „Vyprávím o zmatení, o pocitu nebezpečí. Samozřejmě je v tom i humor, protože já nemám rád, když se věci berou moc vážně,” cituje magazín Jaggera.

Temný nádech má i píseň „Gotta Get A Grip”, jež se zmiňuje o problémech s přistěhovalci, o krizích, o teroristickém hnutí Islámský stát, o lžích a skandálech. „Sdělením by mělo být, že nehledě na všechny tyhle věci, které se dějí, musíte žít vlastní život a být sami sebou,” uvedl Mick Jagger.

O remix písně „England Lost” se postaral rapper Skepta, který nedávno zveřejnil na sociálních sítích fotku s Mickem Jaggerem ze studia. Spekuluje se proto, že se podílí i na nové desce The Rolling Stones. Kytarista Keith Richards ale prohlásil, že zvuk kapely neprojde výraznou změnou.

V září vyjedou The Rolling Stones na evropské turné, čeští fanoušci se však jedné z nejikoničtějších formací současnosti nedočkají. Mají ovšem možnost vyrazit do sousedních zemí, třeba do Německa nebo Rakouska.

Text - zdroj: ireport.cz, art.ihned.cz