Jdi na obsah Jdi na menu

Midnight Oil v nové písni poukazují na zásadní problémy planety

24. 11. 2021

midnight-oil.jpgMidnight Oil (foto - zdroj: Ticketmaster)

Midnight Oil vždycky patřili k těm kapelám, které se nebály vyjádřit svůj názor. Jejich velkým tématem byla ekologie, ale na rozdíl od kecalů, jichž by se mezi muzikanty našlo nemálo, dokázali přejít od slov k činům.

Například frontman Peter Garrett byl poslancem a hlavně ministrem životního prostředí. Po ukončení jeho politické kariéry se Midnight Oil vrátili na pódia a loni vydali album „The Makarrata Project”, které se věnovalo dalšímu oblíbenému tématu, vztahu Australanů k domorodému obyvatelstvu.

Vypadá to, že polevit nehodlají a jejich názorovou ostrost léta neotupila. Na světě je totiž skladba „Rising Seas”, která vyšla ve chvíli, kdy se světoví lídři potkali v Glasgow a řešili, jak bude pokračovat boj se změnami klimatu. Ve svižném rockovém songu členové formace ukazují na mocné tohoto světa, že nekonají. Připomínají hrabivost, popírání chyb lidstva, nadšeně poskakující burziány na Wall Street a proti tomu staví obrazy stoupajících oceánů v důsledku dlouhodobého zvyšování teploty.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek