Jdi na obsah Jdi na menu

Miro Žbirka představil videoklip ke skladbě Každý chce byť naj

15. 3. 2019

miro-zbirka_a_jiri-suchy.jpgMiro Žbirka a Jiří Suchý (foto - zdroj: archiv Mira Žbirky)

Na podzim uskuteční Miro Žbirka tři koncerty, které zmapují jeho čtyřicetileté působení na scéně. V londýnském klubu 229 Venue, na bratislavském zimním stadionu Ondreje Nepely a v pražské O2 Areně si zahraje i s hudebníky, se kterými natáčel své povedené „Double Album”.

Do té doby však ještě nějaký čas uplyne, proto se zpěvák připomíná třetím videoklipem z desky. Vznikl k písni „Každý chce byť naj”. Režisérského postu se znovu ujal Mekyho syn David Žbirka a k velmi příjemné, melodicky odsýpající skladbě natočil černobílý videoklip, který reflektuje slávu divadla Semafor a kultovní film Miloše Formana „Konkurz”, jež měl premiéru před 55 lety.

Ve vizuálu účinkuje legendární Jiří Suchý, Milan Peroutka mladší, dlouholetý člen Žbirkovy kapely Honza Horáček nebo herečka a zpěvačka Dáša Zázvůrková. Hlavní role poutavého minipříběhu si střihly mladé herečky Ester Grohová a Františka Brzobohatá.

„Jsem velmi rád, že se takto neplánovaně v klipu spojil film, který mám rád, s divadlem, jež v historii československé hudby tolik znamenalo. Tehdy se nadaní jedinci hledali pomocí konkurzu, dnes k tomu máme talentové soutěže. Jen jedno se nezměnilo - každý chce dokázat, že je ten nej. Potěšilo mě, že se David rozhodl video takto zpracovat a také že jsem v něm nemusel hrát hlavní roli,” říká Miro Žbirka a dodává: „To, že si pan Suchý našel čas, přijal úlohu v našem snímku a umožnil nám natáčet přímo u něj v divadle, je pro mne velká čest.”

O těchto slovech se nedá ani v nejmenším pochybovat. Miro Žbirka v sobě vždy nosí respekt a úctu k lidem, kteří něco dokázali, i když to třeba jsou přímí konkurenti z branže. K české verzi videoklipu přibyla i anglická „Nothing Ever Rhymes” s textem Peta Browna.

Text - zdroj: musicserver.cz/Milan Menčík