Jdi na obsah Jdi na menu

Miro Žbirka složil píseň pro pohádku Perinbaba a dva světy

18. 8. 2020

perinbaba-a-dva-svety.jpgPerinbaba a dva světy (foto - zdroj: facebook.com)

Miro Žbirka a Juraj Jakubisko. Tyto dvě legendy československé kulturní scény svedl dohromady snímek „Perinbaba a dva světy”, který bude v prosinci uveden do kin. Po velmi úspěšném dokumentu „Meky” se tak Miro Žbirka opět ocitá ve filmovém světě, tentokrát se skladbou „Slovenská”. Videoklip k ní sestříhal právě Juraj Jakubisko.

„V době karantény jsme nikdo nemohli cestovat a mně, který stále pendluje na trase Praha – Bratislava, se začínalo stýskat po Slovensku. Vzpomněl jsem si na nádherné obrázky z novinky Juraje Jakubiska ‚Perinbaba a dva světy‛, které mi Juraj předtím ukazoval a ptal se, zda bych k ní nevytvořil píseň. Tyto dvě věci se spojily a přiměly mě k napsání songu ‚Slovenská‛,” podotýká ke spolupráci Miro Žbirka a Juraj Jakubisko k tomu dodává: „Ve svých filmech vždycky pracuji se silnými hudebními motivy. Před pětatřiceti lety jsem v pohádce ‚Perinbaba‛ stvořil vládkyni sněhu a větru, která se stala součástí slovenských Vánoc. Možná i proto záběry z nového snímku ‚Perinbaba a dva světy‛ Mekyho inspirovaly k této krásné intimní zpovědi. Když jsem ji poprvé uslyšel, tak jsem neodolal a udělal k ní klip.”

Mekyho singl „Slovenská” je zároveň čerstvým přírůstkem na výběrovém albu „The Best Of Miro Žbirka”, které na třech CD přináší celkem 64 skladeb a vychází 4. září, stejně jako reprezentativní kniha kompletních textů a akordů „Songbook”, mapující celou Mekyho tvorbu.