Jdi na obsah Jdi na menu

Nick Cave a The Bad Seeds vyslali do světa další singl z nové desky

4. 6. 2024

nick-cave.jpgNick Cave (foto: Angelika Špicarová)

Nick Cave a The Bad Seeds naplánovali na 30. srpna vydání nového studiového alba „Wild God”. Po posluchačsky náročnějších kolekcích „Skeleton Tree” a „Ghosteen” se vracejí zpátky k písničkám. A svědčí jim to. I druhý zveřejněný song „Frogs” se velice povedl.

V gradující skladbě, za doprovodu sborů i výrazných vrstev smyčců, kreslí Nick Cave před posluchačem obrazy deštěm smáčeného rána, žab nadšených z vody i silného okouzlení ze života jako takového, z božího díla. Tady se ten spirituální rozměr nijak neskrývá. Je to počin nakonec tak působivý, že přinutí neznámého kohosi, aby odložil zbraň.

Singl si ale drží jistou znepokojivost, když hned v jednom z úvodních veršů zpěvák vytáhne biblický příběh Kaina a Ábela, když mluví o člověku, který „kostí rozbil hlavu svému bratru”. Posluchače tak vtahuje do další mnohovrstevnaté sítě obrazů a významů, takové, jakou umí ze všech nejlépe právě Nick Cave.

Ten desku, která spatří světlo světa digitálně, na CD a trojici variant vinylů (černé, šedé a transparentní), podle svých slov nasytil znovuobjevenou radostí ze života. Mimo jiné řekl: „Doufám, že album bude mít na posluchače stejný vliv jako na mě. Hudba proudí z reproduktoru a já se jí nechávám strhnout. Je to složitá nahrávka, ale zároveň hluboce a radostně nakažlivá. Když tvoříme desku, nikdy nemáme načrtnutý plán. Výsledky pak spíše zpětně odrážejí emocionální rozpoložení autorů a muzikantů. Když to nyní poslouchám, nevím, zdá se mi, že jsme šťastní.”

Nový materiál představí hudebníci i na koncertním turné. Nebude chybět ani zastávka v Praze. Nick Cave a The Bad Seeds zahrají v O2 Areně 17. října, role předkapely se zhostí The Murder Capital.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář