Jdi na obsah Jdi na menu

Norah Jones vydává bolestnou desku, ze které čiší naděje

15. 6. 2020

norah-jones.jpgNorah Jones (foto - zdroj: Universal Music Czech Republic)

Pianistka, skladatelka, zpěvačka a držitelka několika cen Grammy, Norah Jones, původně nové album nahrávat vůbec nechtěla. Rozhodla se odklonit od koloběhu předešlých desek a vydala se do neznámého prostředí bez hranic. Nahrávání začalo sérií krátkých sezení s neustále se měnícími spolupracovníky, jehož výsledkem je proud rozmanitých singlů.

Pomalu, ale jistě, se nevydané songy zhustily do celku, z něhož nakonec vzniklo album. „Pick Me Up Off The Floor” však není nějaká nesouvislá koláž, spíš naopak, nádherně drží pohromadě linií klavíru. Texty čelí ztrátě a věští naději, a tématem je těžká nálada, která se opírá o temnotu, jež nakonec najde světlo.

„Každé sezení jsem vytvořila nějakou skladbu, kterou jsem ale nikdy nevydala. V průběhu těch dvou let se nějak sesbíraly a vznikla z nich deska. Byla jsem do nich opravdu zamilovaná, poslouchala jsem je pořád, i když jsem venčila psa. Písně mi zůstaly trčet v hlavě a já jsem si uvědomila, že všemi prochází nějaká surrealistická nit. Připadá mi to jako horečnatý sen odehrávající se někde mezi Bohem, ďáblem, srdcem, zemí, planetou a mnou,” komentuje umělkyně.

Navzdory tomu, jak „Pick Me Up Off The Floor” začalo, všech 11 songů představuje cestu. Připomínají děs, ale zároveň blížící se naději. Norah Jones v nich dosahuje míru, kdy přijímá, že existují věci, které nelze ovlivnit a vyjadřuje vděčnost za dobro, jehož se nám dostává.