Jdi na obsah Jdi na menu

Nová píseň Jana Vargy hudebně dobarvuje román Šikmý kostel

2. 6. 2021

jan-varga.jpgJan Varga a Daniel Otisk (foto: Valdemar Bednarz)

Zaniklé město, které stávalo v nynější městské části Karviné Doly, ožilo na stránkách románu Karin Lednické „Šikmý kostel” a nyní také v songu „Ztracené město” tamějšího muzikanta Jana Vargy.

Románová kronika starého Karvinska se stala nečekaným bestsellerem Karin Lednické. Závěrečnou část trilogie spisovatelka teprve dokončuje, ovšem první dva díly ságy přitáhly nebývalou pozornost k zapomenuté historii této oblasti. Díky knize „Šikmý kostel” se zvýšil zájem o pohnuté dějiny kraje, jenž je stále zatížen spoustou předsudků a nepochopení.

Jan Varga z hudebního uskupení Nazdar! se v písni „Ztracené město” inspiroval právě zmíněným románem. Natočil ji ve studiu v Petrovicích u Karviné a jeho zpěvu sekundují střídmé aranže klavíru a saxofonu hostujícího Daniela Otiska. Motivy vzpomínek na chvíle, které už se nikdy nevrátí, a na místa, jež jsou navždy ztracená, skvěle doplňují animace dokreslované do záběrů. Tyto kresby se pak prolnou do fotografií a obrázků z dávných dob, kdy na momentálně opuštěných místech žily a pracovaly tisíce lidí.

Potěšitelné je, jak se hudba, text i videoklip spojily do vyladěného celku s nostalgickou náladou. Vše přitom vzniklo v místní produkci, užijete si pěkných záběrů z dronu, není to žádný tlak na pilu a celé to působí vkusně.

Text - zdroj: musicserver.cz/Pavel Parikrupa