Jdi na obsah Jdi na menu

Ostravská skupina Saca natočila videoklip k nové skladbě The Post

3. 11. 2021

saca.jpgSaca (foto: Šimon Horák)

Alternativně rocková formace Saca zveřejnila v letošním roce již třetí klip. Vznikl v koprodukci s opavskými filmaři z M.T.-ArtStudia a natáčení proběhlo na začátku září v ostravském klubu Hudební bazar a v Porubě.

Singl „The Post” je převážně kompozicí kytaristy Romana Zikána, kterou pak otextoval zpěvák Matěj Vašíček. Bicí se nahrávaly v barrandovských First Floor Studios, zbytek v ostravském studiu Mouseville s Michalem Ruckým. Ten se také postaral o finální mix. „Michal v létě přijel na jeden malý festival, na němž jsme hráli,” vypráví bubeník Michael Gacek. „Po celý set poslouchal náš zvuk naživo a ve studiu se mu pak podařilo dostat tu syrovou energii i do nahrávky.”

Markéta Plevová z M.T.-ArtStudia popisuje videoklip jako „příběh jednoho dne v jednom baru, který vypráví jedna kapela svýma očima”. Užijte si tedy jejich příběh.

Saca je ostravská skupina založená v roce 2014, tehdy ještě pod názvem Sækədʒəwiːə (čti sakadžavia). Poté, co v roce 2017 formace vydala debutovou desku „Temporary Thing” a o rok později EP se songy, které se na ni nevešly, se hudebníci rozhodli na nějakou dobu jít cestou singlů. Bez myšlenek na ucelenou kompilaci představili loni několik rozdílných skladeb – syrovou dvojjazyčnou „Second One”, reggae/popovou „Bolím” a grungeově melancholický příběh o mořeplavci „Dutch Tulips”. Letošní písně „'Du dál” a „Only Physically” sklidily pozitivní ohlasy českých i zahraničních hudebních médií. Kapela plánuje vydat v roce 2022 své druhé album.