Jdi na obsah Jdi na menu

Ostravští Saca vydali dvojjazyčný singl s názvem Second One

1. 5. 2020

saca_promo.jpgSaca (foto: Petra Vavrečková)

Kvůli indiánskému jménu Sækədʒəwiːə (čti sakadžavia) se jim v médiích dostalo označení „kapela s nejdivnějším názvem v Evropě a možná i na světě”. Pro zjednodušení přejmenovaní Saca (čti saka) nedávno vyslali do světa lyric video ke skladbě „Second One”, ve které zní angličtina i čeština.

Syrový, studený song vypráví o tom, že my jako jednotlivci často sami nevíme, co chceme, a je na nás vyvíjen tlak na zařazení do určitého systému. Což nemusí být vždy špatně, protože ten systém funguje a má určitou logiku. „Jsme v prvé řadě anglicky zpívající skupina. Tohle je naše jediná dvojjazyčná píseň a zřejmě to tak i zůstane,” říká bubeník Michael Gacek a dodává, že texty byly dříve předmětem mnoha debat v kapele.

„Náš zpěvák Matěj Vašíček nosil od prvních zkoušek anglické texty a já ho naopak podporoval, ať zkouší zpívat i v mateřštině. Časem jsem ale pochopil, že texty musejí frontmanovi sednout, jinak to nikdy nebude autentické, bude to drhnout a lidi to vycítí. Matěj vyloženě žije angličtinou a americkou kulturou. Občas napíše i český text, ale mnohem přirozeněji tíhne k cizímu jazyku. ‚Second One‛ nejprve napsal komplet v angličtině a poté polovinu textu vyměnil za češtinu. Bilingvní songy nefungují moc často, ale tohle se nám snad povedlo.”

Formace Saca chtěla opět spolupracovat s Alexanderem Lauschem, v jehož vídeňském studiu natočila celé debutové album „Temporary Thing” (2017) i následné EP, ale zkraje roku bohužel neměli všichni členové možnost vycestovat a na několik dní se společně zavřít do studia. Dohodli se proto, že hrubé stopy pro „Second One” a další nové skladby natočí v ostravském studiu Mouseville společně s producentem Michalem Ruckým a pak je pošlou Alexanderovi na mix a mastering. „Všichni odvedli skvělou práci. Když je to potřeba, Michal nás umí vycepovat a má cit pro rytmus, zvuk nástrojů a melodické linky. Alex už díky předchozímu nahrávání přesně ví, na jaký zvuk cílíme.”

Skupině nyní v pomyslném košíku pomalu přibývají hotové písně, takže brzy slibuje další oklipované singly. A druhá deska? „Určitě míříme na nějakou kompilaci,” uzavírá Matěj Vašíček.