Jdi na obsah Jdi na menu

Paul McCartney vydá krátce před Vánocemi novou desku

8. 12. 2020

paul-mccartney.jpgPaul McCartney (foto: Sonny McCartney)

Letos to bude 50 let od chvíle, kdy britský zpěvák, skladatel a producent Paul McCartney vydal první sólovou desku. Síla, popularita a energie z hudby, jež za tu dobu legendární umělec dostal, za léta jeho kariéry stále rostla.

Paul McCartney, známý pro své mimořádné muzikantské schopnosti, představuje neplánované album, které celé napsal, nahrál i produkoval. „Bylo to o tom dělat hudbu pro sebe než dělat hudbu, která musí dělat svou práci. Tak jsem dělal jen věci, které se líbily mně. Netušil jsem, že to skončí jako deska,” tvrdí hudební velikán a zve fanoušky k poslechu alba „McCartney III”, které spatří světlo světa již 18. prosince. Nahrávka navazuje na desku „McCartney” z roku 1970 a na její pokračování „McCartney II” z roku 1980.

Album bylo nahráno letos v Sussexu a je postaveno většinou z živých nahrávek vokálů, k nimž pak dotáčel další nástroje. Celý proces odstartoval, když se Paul McCartney vrátil k nevydané skladbě z počátku 90. let, „When Winter Comes” (koprodukce George Martin). Umělec pro píseň vytvořil novou pasáž, která dala vzniknout otvíráku desky „Long Tailed Winter Bird” – zatímco „When Winter Comes”, obsahující nové intro „Winter Bird” se stalo velkým finále alba.

„Žil jsem uzavřený život na farmě s rodinou a každý den jsem chodil do studia. Musel jsem trochu zapracovat na nějaké filmové hudbě, a to se změnilo v úvodní skladbu. Když to bylo hotové, pomyslel jsem si, co budu dělat dál? Měl jsem nějaké věci, na nichž jsem pracoval v průběhu let, ale někdy čas vypršel a zůstaly nedokončené, tak jsem přemýšlel o tom, co mám. Každý den jsem začal nahrávat s nástrojem, na který jsem píseň napsal, a pak jsem ji postupně celou rozvrstvil, byla to velká zábava,” říká Paul McCartney.