Jdi na obsah Jdi na menu

Pavel Šporcl cílí moderní klasickou hudbou na mladé publikum

4. 6. 2020

pavel-s--porcl.jpgPavel Šporcl (foto - zdroj: Universal Music Czech Republic)

Výjimečný český houslista Pavel Šporcl, známý pro překračování hranic klasické hudby, představil video ke své autorské skladbě „Magical 24”. Klip vydal 28. května jako připomínku 180. výročí úmrtí houslového génia Niccoly Paganiniho.

V technicky velmi náročném songu, který je svižný a s moderní aranží, totiž Pavel Šporcl používá Paganiniho motiv z Capriccia No. 24.

Na druhý červnový víkend 12. až 14. června chystá houslista první veřejné pokaranténní koncerty na hladině jezera Jureček u Říčan. „Je o mě známo, že rád přijímám nové výzvy a nebojím se neobvyklých věcí,” podotýká umělec a zve fanoušky na netradiční vystoupení na ještě méně tradičním místě. Program nesoucí název „Na vlnách hudby a naděje” bude složen z toho nejlepšího, co věhlasný muzikant v repertoáru má a bude koncipován tak, aby zaujal co nejširší publikum.

Pavel Šporcl chtěl novou písní ukázat, že je moderní člověk, jenž se nebojí vystoupit ze zaběhlých kolejí a předvést mladé generaci, jaký jsou housle mimořádný nástroj i v současné hudbě. Zároveň obdivuje Paganiniho umění a uvádí: „Sám mám v repertoáru řadu jeho skladeb, vydal jsem stejnojmenné album a hraji program Pocta Paganinimu věnovaný tomuto houslovému mágovi. Jeho poslední z capriccií, ze kterého jsem upravil známé téma a napsal tuto skladbu, mi připadá opravdu magické, odtud tedy název Magical 24.”

V produkci ŠPORCL ARTS Agency na videoklipu spolupracovali tanečníci z Fragments Production v čele s choreografem Jakubem Dvořákem a bubeníci Tokhi & Groove Army. Režie se ujal renomovaný Rudolf Havlík, střihu pak Boris Machytka. „Mám z tohoto klipu neuvěřitelnou radost. Myslím, že je skvělý, energický, a věřím, že se bude líbit. Taneční video jsem nikdy předtím netočil, a tak jsem se musel hýbat více než obvykle, což na pár dní odnesla má záda,” směje se Pavel Šporcl a děkuje celému týmu za skvěle odvedenou profesionální práci.