Jdi na obsah Jdi na menu

Pearl Jam vydávají po sedmi letech velkolepé album Gigaton

31. 3. 2020

pearl-jam.jpgPearl Jam (foto: Danny Clinch)

Jedna z nejpopulárnějších kapel 90. let Pearl Jam představuje dlouho očekávanou jedenáctou studiovou desku nazvanou „Gigaton”, jež spatřila světlo světa 27. března. Jedná se o první nahrávku od vydání alba „Lightning Bolt” v roce 2013, které získalo Grammy.

O cover nové desky, na němž se nachází snímek tajícího ledovce v Norsku, se postaral mořský biolog a fotograf Paul Nicklen.

pearl-jam_gigaton.jpg

„Nahrávání alba ‚Gigaton‛ byla dlouhá trnitá cesta,” vysvětluje kytarista Mike McCready. „Občas to byly emocionálně temné a matoucí chvíle, ale zároveň šlo o vzrušující a experimentální pouť za hudebním vykoupením. Práce na desce s mými spoluhráči mi rozhodně ukázala další rozměr lásky, uvědomění a poznání, které jsou ve složitějších časech velice potřebné.”

Pearl Jam, kteří byli v roce 2017 uvedeni do Rokenrolové síně slávy, letos slaví 30 let koncertování, stovky živých nahrávek, jedenáct studiových alb, 85 milionů prodaných desek a nepřetržité držení titulu jedné z kritiky nejopěvovanějších a komerčně nejúspěšnějších skupin historie.