Jdi na obsah Jdi na menu

Petr Lexa ze skupiny Slza napsal novou píseň jako svatební zpověď

4. 4. 2020

slza.jpgPetr Lexa a Lukáš Bundil (foto: Mischa Babel)

Petr Lexa, zpěvák kapely Slza, se čím dál tím více profiluje jako autor a spolu s kytaristou Lukášem Bundilem představili singl s názvem „Žár”. Ten je po úspěšných hitech „4 ráno” a „Paravany” další předzvěstí nového alba, jehož vydání skupina potvrdila na 24. dubna.

Milostná píseň vznikla za pár hodin jako svatební zpověď. Pro videoklip muzikanti oslovili skutečné páry z řad osobností.

Loni na podzim dostala formace Slza pozvání na svatbu, aby zahrála jako překvapení pro nevěstu, která je ráda poslouchá. „Pár dní před vystoupením jsem přemýšlel, jaký song nevěstě a ženichovi věnovat, ale uvědomil si, že sice máme několik písní o lásce, ale všechny jsou o té podobě lásky, která není úplně pozitivní a zpívat na svatbě o hádkách a rozchodech se asi moc nehodí,” komentuje s úsměvem Petr Lexa. Proto napsal text o „momentu, kdy máte vedle sebe člověka, vážíte si jeho přítomnosti a víte, že s ním tyhle chvíle chcete trávit už napořád,” popisuje frontman kapely. Spolu s Ondřejem Ládkem pak vtiskli námětu konečnou podobu. Hudba vznikala v kruhu stále semknutější sestavy Lukáš Bundil, Petr Lexa a anglický skladatel a producent Oliver Som. Finální produkci singlu opět výtečně doplnil londýnský producent Ed Holloway, jenž proslul spoluprací např. s Lewisem Capaldim.

Vzhledem k tématu lásky se skupina Slza rozhodla námět klipu uchopit trochu netradičně a oslovila skutečné páry z řad osobností, které svým vztahem přesně reprezentují to, o čem skladba je. Ve videu se tak objeví influenceři, sportovci, moderátoři nebo herci. Mezi nimi třeba Barbora Votíková s partnerkou, Zorka a Míra Hejdovi, Eva a Jakub Krausovi nebo herec Martin Dejdar s manželkou. „Jsou pro nás inspirativní a zároveň v některých případech boří zažité předsudky o partnerském vztahu. Vznikl tak videoklip v pojetí, na které jsme dosud nebyli zvyklí,” říká Petr Lexa.

Původní scénář měl Lukáš s Petrem v hlavě již od března, ale kvůli dodržení karantény musela kapela a účinkující páry zaimprovizovat a díky tomu mohl vzniknout o to více osobní vizuál. „Každý z párů se nakonec natočil doma sám na svůj telefon nebo kameru. A ukázalo se, že to pro všechny bylo ve výsledku zábavnější a v kombinaci s přirozeným prostředím to dokonce i hlouběji vystihlo myšlenku songu,” poodhaluje pozadí Lukáš Bundil. O výslednou podobu klipu se postaral Radim Věžník.

Nové album je již dokončeno a po předchozích multiplatinových deskách „Katarze” a „Holomráz” by mělo spatřit světlo světa 24. dubna.