Jdi na obsah Jdi na menu

Poetika aktuálně přichází s povedeným klipem ke skladbě Padám

27. 4. 2020

poetika_-ondrej-kudyn.jpgPoetika (foto: Ondřej Kudyn)

Poetika zkouší nové hudební prvky a otevírá nevšední témata. Příběhem a pochmurnou zpovědí navazuje na poslední singl „Múza”. V písni „Padám” oproti předchozím hitům „Zkouším žít” nebo „Každou vteřinou”, které jsou plné odhodlání a naděje, nyní ukazuje temnější stránku svojí tvorby.

Podobu klipu dal dohromady režisér Ondřej Kudyn jako vždy na námět zpěváka skupiny Ondry Brejšky, se kterým již tradičně spolupracují na všech vizuálech kapely. Pokaždé pečlivě připravují námět a následně i finální podobu videa. „Trvá to klidně měsíc. Ondra píše scénář a oba se pak staráme o produkci, takže sháníme komparz, lokace, rekvizity a jiné důležité věci,” přibližuje Ondřej Kudyn. „Pracovalo se dva dny od rána do noci a nejnáročnější byla poslední scéna. Anonymní postavy, které táhnou za provazy kluky na povozu. Mají totiž celou hlavu omotanou několika vrstvami alobalu, tudíž nic nevidí a nedá se v tom ani moc dýchat, takže slepé a přidušené figury tahaly za provaz do všech směrů. Navíc se scéna natáčela na otevřeném poli, kde foukal ledový vítr a přitom kola dřevěného povozu v bahně zapadávala.” Také se zmiňuje o náročnosti práce s ohněm, jenž byl nevyzpytatelný. „Nevěděli jsme, jak bude lano hořet a jak se bude při hoření chovat. Nakonec vše dobře dopadlo a všichni zúčastnění přežili natáčení bez zranění,” dodává.

Celý song je pojat minimalisticky a jako jeden z nosných pilířů hudební části je zkreslená elektrická kytara. „Ve studiu u Ondřeje Žatkuliaka jsme dostali nápad, že by ji mohl přenahrát Tomáš Javůrek z kapely Mirai, který je náš kamarád a na kytaru válí opravdu fantasticky. Tomáš byl shodou okolností v Praze a za necelou hodinu už s námi seděl ve studiu. Z výsledku jsme nadšeni,” komentuje Ondra Břejška.

Za čtyři společné roky ušla skupina Poetika velký kus cesty. Z nenápadné lokální formace z Vysočiny, dospěla v sebevědomou respektovanou kapelu, která momentálně upevňuje svou pozici na české scéně.