Jdi na obsah Jdi na menu

Radiohead lákají na novou desku dalším výborným songem

8. 5. 2016

radiohead-2016.jpgRadiohead (foto: Alex Lake)

Překvapení? Pro někoho možná, pro fanoušky asi už příliš ne. Již z předešlých indicií bylo jasné, že Radiohead chystají nové album. Tato spekulace se nyní stává oficiální informací, a to díky vyjádření britských muzikantů na facebookovém kanálu kapely.

Nová deska vyjde digitálně 8. května, fyzicky v kamenných obchodech ji pak bude možné zakoupit počínaje 17. červnem. Oznámení nového řadového alba, jehož název prozatím stále zůstává neznámou, je jedna věc, ta druhá, že oznámení doprovází i vydání písně „Daydreaming”, opětovně doplněné (jako v případě „Burn The Witch”) videoklipem.

Skladba i klip se od předchozího singlu diametrálně liší. Zmizely nejen loutkové aranže a stop-motion technika, ale i hutný valící se zvuk ze všech stran. „Daydreaming” je totiž minimalistickou hříčkou postavenou především na pianové složce, dokonale kolísavém zpěvu Thoma Yorka a na jen několika málo dalších do skladby vstupujících aranžích. Výsledek za to doopravdy stojí, zvláště v kombinaci s podobně na dřeň osekaným videem. Jeho režií byl pověřen Paul Thomas Anderson, s nímž na nejrůznějších filmech (například „Až na krev”) spolupracoval kytarista Radiohead Jonny Greenwood. Andersonovo zapojení do současných projektů skupiny se tak jeví jako docela logický a čekatelný krok.

Shrnout prozatimní ukázky Radiohead a dávat jim nějaké jasné kontury nemá smysl. Jedno je ale jisté - zveřejněné písně působí silně zneklidňujícím dojmem. To ostatně platí pro veškeré současné dění kolem kapely - smazání profilů na sociálních sítích, oficiálních stránek, neohlášené vydávání písní a videoklipů a koneckonců i oznámení prozatím bezejmenné desky bez jakýchkoliv předcházejících zpráv. Zneklidnění, vytržení ze stereotypů, aktualizace zažitého - to se zatím jeví jako jedna ze spojnic všeho zmíněného. Vyčkejme ale do vydání desky, co přinese. Čekání to koneckonců nebude nijak dlouhé.

Text - zdroj: musicserver.cz/Ondřej Selner